Новинске агенције и онлине издања у Савету за штампу

Грађани и институције, који сматрају да су оштећени, од 18. марта 2013. године могу поносити жалбе Савету за штампу и на садржаје које објављују новинске агенције и информативни веб портали.

 

Недавно усвојеним изменама Статута Савета за штампу, саморегулаторног тела  основаног да прати поштовање Кодекса новинара Србије у штампаним медијима, проширена је његова надлежност тиме што је омогућено да му приступе и онлајн медији који немају штампана издања, као и новинске агенције.

 

Изменама Статута Савета за штампу такође је омогућено његовој Комисији за жалбе да се убудуће изјашњава и о томе да ли је прекршен Кодекс новинара  у оним медијима који нису прихватили надлежност Савета, што до сада није било могуће. Комисија за жалбе ће у оваквим случајевима давати мишљење које такви медији нису у обавези да објаве, али ће оно бити јавно саопштено.

 

Проширење надлежности Савета за штампу требало би да омогући што већем броју грађана да оствари своје право на жалбу, што би требало да доведе и до смањења броја судских спорова који  се воде против медија.

 

Савета за штампу
Љубе Јовановића 9 ц
11000 Београд
тел: (011) 30 67 320
www.savetzastampu.rs