На мастер у минхен

Постдипломске студије млади Лозничанин ће наставити на Лудвиг-Максимилијанс универзитету (ЛМУ-Ludwig-Maximilians-Universitat) у Минхену где постоје услови за образовање какво жели. Ту ће стећи добру припрему за докторске студије које планира

 

Лозничанин Марко Тешић после завршеног Филозофског факултета у Београду, постдипломске студије наставиће на Лудвиг-Максимилианс универзитету (ЛМУ- Ludwig-Maximilians-Universitat у Минхену. Овај одличан студент није желело да се заустави после факултета, већ је одлучио да настави школовање у иностранству где постоје услови за образовање какво жели.

 

– Стицајем околности наишао сам на мастер програм у Минхену који је познат у Европи, а на енглеском је језику. Тај програм је добра припрема, једна од најбољих у Европи, за докторске студије које планирам. Имају наменски организован мастер програм за студенте који би хтели да се баве математичком филозофијом, која мене занима. То је у принципу филозофски проблем који покушате да прикажете математички, кроз формуле, а по добијању резултата интерпретирате га филозофски и видите шта сте добили. Они имају дугу традицију у том програму који се односи на логику и филозофију науке. То није општа филозофија, нешто је усмеренијег типа, а то мене занима – каже Тешић.

 

Програм траје две године, или четири семестра, а почео је ове седмице. Тешић зна да се са београдског Филозофског факултета једини уписао на ЛМУ, а колико му је познато, највероватније је и једини са Балкана.

 

– На чувеној Шангајској листи, овај универзитет је у првих 40 на свету, а у Немачкој дели прво место са Хајделбергом. У тој научној заједници професори су веома активни, објављују врло квалитетне радове у озбиљним научним часописима, доводе угледне професоре на конференције и имају новца да остваре своје пројекте, што код нас није случај. Свакако ћу, кад ово завршим, наставити докторске студије, али за сада не размишљам шта ћу и где ћу после, то зависи од стицаја околности – каже нови становник Минхена.

 

Тешић у главни град Баварске носи и виолину пошто је и веома талентован музичар. Средњу музичку школу завршио је у Шапцу, а током студирања је пуних шест година био члан АКУД “Лола”. Победио је на Царевчевим данима што му је била препорука за позив на аудицију за Народни оркестар РТС под управом Владе Пановића. Постао је њихов хонорарни члан и са њима свирао од децембра прошле године до пре неколико дана. Према његовим речима, круна тог искуства био је недавни наступ на првом солистичком концерту Љубише Павковића, нашег најпознатијег хармоникаша, на Коларцу.

 

– Намеравам и даље да се бавим музиком, носим виолину и можда испадне и нека музичка прилика. Промоција музике са наших простора је битна јер је људи тамо не знају. Они знају оно што су чули са Гранда и сличних ствари, али не познају нашу изворну народну музику и ту нам је шанса да се наши музичари пробију – каже овај момак који је већ стигао у Минхен где ће на најлепши начин представљати Лозницу и Србију.