Ма, каква криза

Скијалиште „Бесна кобила“ је од јануара до краја септембра „утопило“ 90 одсто годишњих средстава. Међу истакнутим трошаџијама су и Спортски савез, који је за програмске активности у првих девет месеци спискао дупло више од онога што је планирано за годину дана, али и Градска управа 

 

У градској каси ове године биће 159 милиона динара мање него што је планирано буџетом који је усвојен крајем 2010. У првих девет месеци 2011. међутим, поједини буџетски корисници, попут Скијалишта „Бесна кобила“, Спортског савеза и Градске управе, трошили су као да новца има на претек. Више од планираног тамо је давано на накнаде, трошкове путовања, специјализоване услуге, набавку опреме, одржавање, материјал, телефонирање, репрезентацију…

 

Пуњење и пражњење

 

Узрока за смањење прихода у градској каси има више, а овде је довољно навести само оне најважније. На првом месту, Град се није задужио 200 милиона динара како је било планирано, већ само 50, што, на крају крајева, и није лоше. Већи проблем представља податак да ће нам трансфери са републичког нивоа бити умањени за 45 милиона динара: уместо 420, до краја године добићемо 375. Озбиљно је подбацио и изворни приход од накнаде за уређивање грађевинског земљишта: уместо планираних 90, биће добро ако се по том основу накупи 40 милиона.

 

На другој страни, благодаривши измени Закона о финансирању локалне самоуправе који је ступио на снагу 1. октобра ове године, од пореза на зараде ће се добити неколико десетина милиона динара више, а биће повећања прихода и захваљујући чињеници да је завршни рачун буџета за 2010. показао да ће из прошле у ову годину бити пренешено 48 уместо планираних 15 милиона динара.

 

Кад се све сабере, долази се до поменутог умањења прихода од 159 милиона, што не би било проблематично да су се корисници понашали у складу са планом буџета, тј. са економском снагом локалне средине.

 

Према деветомесечном извештају о трошењу пара из градске касе који је сачинио Секретаријат за финансије и привреду, јавно предузеће Скијалиште „Бесна кобила“ је од јануара до краја септембра „утопило“ 90 одсто годишњих средстава: за накнаде у натури тамо је већ издвојено 415 уместо 50 хиљада, односно осам и по пута више од предвиђеног, стални трошкови су достигли 137, а трошкови путовања 136 одсто, специјализоване услуге су на 349 одсто, машине и опрема на 611 одсто…

 

Међу истакнутим трошаџијама је и Спортски савез који је за програмске активности у првих девет месеци спискао дупло више од онога што је било планирано за читаву годину.

 

Заменик градоначелника и функционер ДС Игор Андонов се слаже да је Скијалиште на врху листе неодговорних корисника, али додаје да степен трошења пара из буџета зависи од бројних фактора, међу којима су повећање цена енергената, промене прописа, преношење надлежности са републичког нивоа и томе слично. Он каже да је ипак задовољан стањем у градској каси, те да се на нивоу владајуће коалиције на локалу расправља о мерама штедње и неодговорним потезима унутар јавних институција, али да је моћ ипак у рукама једног човека.

 

– Причамо, свађамо се, али је давање пара ексклузивно право градоначелника Мирољуба Стојчића. Он одлучује о приоритетима, односно о томе коме ће и када бити исплаћен новац из буџета – објашњава Андонов.

 

А, према поменутом извештају, испада да Стојчић међу приоритете сврстава путовања. Он је са члановима Градског већа у те сврхе потрошио преко четири милиона динара, односно дупло више него што је планирано за целу годину. Укупно гледано, ова група локалних функционера је до 30. септембра искористила 90 одсто предвиђених средстава.

 

Комуникацијска манија

 

Најзанимљивије је у Градској управи, где има „пробијања“ по разним основама, поготову по питању плата. До краја године у те сврхе ће се издвојити 166 уместо планираних 137 милиона динара.

 

– Ово повећање је последица чињенице да ће у Градској управи 2011. бити исплаћено 13,5 зарада: 11,5 за ову и две заостале из прошле – објашњава Андонов.

 

У Градској управи се троши преко задатих лимита по многим основама, али начелник Градске управе Небојша Љубић за све има спремно објашњење.

 

Рецимо, Градска администрација је за услуге комуникација у првих девет месеци искористила 6,8 милиона динара, готово два пута више од процењених потреба: за разговоре мобилним телефонима, рецимо, плаћено је 1,8, иако је за годину дана требало да се издвоји 1,3 милиона динара. Сличне „резултате“ остварили су и они који су разговарали фиксним телефонима.

 

– Сваки корисник мобилног телефона ће платити из свог џепа оно што је потрошио преко лимита. Трошкови услуга комуникација су већи јер је поскупела и телефонска претплата, а куповали смо и неку опрему. У току је и израда правилника о коришћењу фиксних телефона, тако да ће се и ту смањити трошкови – обећава Љубић.

 

Локална администрација није штедела ни по питању репрезентације. За девет месеци је искоришћено 1,18 милиона, уместо 350 хиљада.

 

– То није репрезентација у класичном смислу као што су кафански рачуни. Већи део тих средстава ће бити враћен у буџет, јер се ради о чајној кухињи за запослене, којима се одбија од плате оно што су потрошили – тврди Љубић.

 

Има ту још којечега, као што је куповина клима уређаја, алко-тест апарата, компјутера, намештаја, телефона, али Љубић сматра да је повећање ових трошкова у највећој мери последица формирања Комуналне полиције и Услужног центра за грађане Косовског поморавља.

 

Дакле, упркос деветомесечном извештају који показује да су поједине институције „пробиле плафон“, локални функционери тврде да се штеди колико је то у датим околностима могуће, те да места за бригу нема. Објашњавајући разлоге за ребаланс локалног буџета који је у уторак усвојило Градско веће, помоћник градоначелника Драган Спирић је навео да равнотежа између прихода и расхода у градској каси није нарушена.

 

–  Било је одређених непоштовања финансијске дисциплине, али генерално се може закључити да се буџет извршавао онако како су га одобрили одборници (децембра 2010 – прим. З. Р.) – казао је Спирић пред окупљеним новинарима.

 

Подвикивање

 

Члан Градског већа и функционер СПС Бранимир Стојанчић такође сматра да је било „искакања“ у трошењу пара, али да је довољно да се неодговорнима само подвикне:

 

– Од свих буџетских корисника тражимо већу дисциплину, како у изради планова, тако и у трошењу средстава – навео је Стојанчић.

 

Градска скупштина расправљаће о предлогу ребаланса на следећој седници, али се већ сада може констатовати да значајнијих санкција, за оне који су арчили изнад планираних лимита неће бити. Напротив.

 

Шта пише у предлогу ребаланса? Што се Скијалишта, рецимо, тиче, тамо стоји да ће ово јавно предузеће моћи да рачуна на 22 милиона буџетских пара уместо на 17,8 колико је првобитно било предвиђено. А, градска управа ће за своје потребе добити 276,8 уместо 224,4 милиона.

 

Ко је у свему овоме настрадао? Изгледа онај ко обавља најважније послове у граду: Дирекција за изградњу и развој. У том јавном предузећу су у првих девет месеци потрошили свега 51 одсто предвиђених пара. Уколико одборници усвоје предложени ребаланс, добиће 11 милиона мање него што је било предвиђено планом буџета који је изгласан крајем 2010.