Кренули па стали!

Месна заједница Бачки Грачац је међу првима у општини Оџаци, одмах након Месне заједнице Ратково, покренула конкретне активности на реализацији инвестиције каналисања и третмана отпадне воде насеља. -Укупна вредност јавне набавке је заједно са обрачунатим порезом износила 193.201.672,37 динара.

 

У равничарским насељима, каква су заступљена у општини Оџаци, у домену комуналних услуга, организационо и технички је најзахтевније обезбедити становништву квалитетно решење за питке и отпадне воде. Квалитет питке воде се, уз велике напоре комуналних организација, још увек одржава на нивоу који задовољава законске одредбе о биолошкој и хемијској исправности. За разлику од воде за пиће чијом припремом и дистрибуцијом се надлежне комуналне организације баве већ неколико деценија, проблем каналисања и пречишћавања отпадних вода у насељима општине Оџаци до 2000. године је делимично решаван само у Оџацима, и то у виду изградње мреже за каналисање отпадних вода. Каналисање и третман отпадних вода најдиректније утичу на квалитет живота у насељима и представљају један од кључних проблема комуналне инфраструктуре.

 

Исто као што за питке воде постоје прецизне законске норме за квалитет дистрибуиране воде, тако и испуштању отпадних вода у реципијент мора да претходи одговарајући третман, како би се спречило прекомерно загађење животне средине. Проблем канализације једног насеља може се посматрати као два посебна сегмента: каналисање отпадних вода и третман отпадних вода у одговарајућем постројењу. За сваки од та два сегмента у пракси је присутно неколико технологија чији избор битно одређује како цену инсталације, тако и експлоатационе трошкове њеног коришћења.

 

Месна заједница Бачки Грачац је дуги низ година као најважнији инвестициони приоритет имала изградњу канализације. Услови за реализацију овако велике инвестиције, за коју финансијску снагу нису имали ни Месна заједница, нити локална самоуправа, стекли су се 2005. године, када су почете интензивније активности ресорних Министарстава и Секретаријата на решавању проблематике отпадних вода и када је почело функционисање Националног инвестиционог плана.

 

Месна заједница Бачки Грачац је међу првима у општини Оџаци, одмах након Месне заједнице Ратково, покренула конкретне активности на реализацији инвестиције каналисања и третмана отпадне воде насеља. Како је одабир технологије за каналисање и пречишћавање отпадне воде веома деликатан и захтева високо стручан приступ и како би одабрано решење имало стручну и научну верификацију, ангажовани су као консултанти врхунски стручњаци за технологију отпадних вода са Универзитета у Новом Саду, проф. др Божо Далмација и проф. др Миле Клашња, док је за хидрограђевинску проблематику ангажован мр Мирко Ђукић. Основна идеја је била да се одабере технологија која задовољава све европске норме у погледу третмана отпадних вода уз уважавање досадашњих искустава на изведеним инсталацијама.

 

Овакав приступ решавању проблема, где је требало да се путем јавне набавке велике вредности и уз рад Комисије за спровођење јавне набавке са врхунским стручњацима из ове области, имао је подршку локалне самоуправе, јер је проблем отпадних вода актуелан у свим насељима општине Оџаци, те се очекивало да ће се на овај начин, тј. уважавањем науке и искустава, успоставити методологија за добијање техноекономски најоптималнијег решења, што би се примењивало и у осталим насељима општине Оџаци.

 

У складу са наведеним принципима, Комисија за спровођење јавне набавке велике вредности за одабир најповољнијег понуђача за извођење радова на изградњи система за каналисање и пречишћавање отпадних вода у Бачком Грачацу је вредновала приспеле понуде. Услови конкурсне документације су оставили могућност потенцијалним понуђачима да понуде технологију каналисања и пречишћавања отпадне воде за коју сматрају да је најквалитетнија, док је Комисија систем бодовања подесила тако да се добије техноекономски најквалитетније решење. Техничко-технолошком анализом се дошло до закључка да је за овакав тип насеља најпримереније решење сакупљања и одвођења отпадних вода са територије насеља путем вакуумске канализације, док се показало да би примена пречишћавања отпадних вода системом модификованог активног муља задовољила све европске стандарде у овој области.

 

За систем каналисања отпадних вода у разматрању су биле три варијанте: гравитациона канализација, вакуумска канализација и канализација под притиском. Донесена је одлука да се за систем каналисања отпадних вода одабере вакуумски систем.

 

Вакуумски систем канализације има велике предности на локацијама као што су равничарски терени, где гравитациони канализациони систем може бити употребљен једино са веома малим нагибима, повећаним дубинама укопавања и са више пумпних станица.

 

У погледу заштите животне средине, вакуумски систем је оправдан због поузданости у раду и херметичког решења (искључена је могућност инфилтрације и ексфилтрације).

 

Вакуумски систем канализације такође има и мање инвестиционе и експлоатационе трошкове, а такав систем практично не дозвољава илегалне прикључке. Отпадна вода се брзо транспортује до постројења, чиме се повећава ефикасност пречишћавања отпадне воде.

 

Одабрано је, као једно од најмодернијих и најквалитетнијих, решење постројења за пречишћавање отпадних вода на принципу шаржног реактора са процесним секвенцама које задовољава све законске услове за овакве уређаје, потребне и неопходне услове заштите животне средине, нарочито водећи рачуна о заштити подземних вода, реципијента и земљишта.

 

Предности ове технологије су нижа инвестициона вредност у односу на класично постројење, мали експлоатациони трошкови, потпуно аутоматизован рад, компактно постројење, висок квалитет пречишћене воде и при широким осцилацијама протока и оптерећења, сигуран рад постројења у односу на класична решења.

 

Припрема и спровођење јавне набавке су трајале од пролећа до августа 2006. године, када је потписан Уговор са најповољнијим понуђачем, у овом случају то је била фирма „Техномаг Терм“ из Новог Сада. Укупна вредност јавне набавке је заједно са обрачунатим порезом износила 193.201.672,37 динара.

 

Током 2007. и 2008. године Инвеститор (Месна заједница Бачки Грачац) је из разних извора (Национални инвестициони план, Секретаријат за водопривреду, општински буџет, буџет Месне заједнице) обезбедио око 24 милиона динара. Како је процедура израде пројектно-техничке документације била у току, још увек није била добијена грађевинска дозвола, па су се додељена средства искористила за куповину опреме.

 

Извођач је доставио пројектну документацију која је сада у фази исходовања техничке контроле. У међувремену је део средстава преусмерен на изградњу приступног пута на коме је део радова урађен да би се након тога обуставиле даље активности.

 

Неусаглашеност поступака и активности Инвеститора, Стручног надзора и Извођача је довела до тога да је Инвеститор (Месна заједница Бачки Грачац) покренуо код надлежног суда процедуру за раскид Уговора о извођењу радова.

 

Како ,,Наше новине’’ сазнају из добро обавештених извора главни разлог покретања процедуре за раскид уговора је непоштовање уговорених обавеза од стране извођача радова. О свему што је довело до покретања поступка пред надлежним судом у Сомбору, јавност ће по речима надлежних у грачачкој месној заједници бити обавештена по окончању судског поступка.