Климатизација Дома здравља у Оџацима

Проблем функционисања и рада Дома здравља и стационара у погледу климатских  услова у просторијама током летњих месеци постајао је сваке године све израженији. Сами објекти су грађени у време када енергетици и енергетској ефикасности није придаван већи значај, тако да су индикатори енергетске ефикасности веома неповољни и непримерени овом времену. Поред недостатка елементарног комфора и радних услова за особље и амбијенталних услова за боравак пацијената у објектима Дома здравља, додатни мотив да се озбиљније крене у решавање проблема везаних за енергетику и енергетску ефикасност су глобалне климатске промене које лагано, али константно погоршавају услове рада и боравка у Дому здравља и стални раст цена енергије.

 

Током 2005.године менаџмент Дома здравља је извршио детаљну анализу стања у области енергетике и енергетске ефикасности и одређени су приоритети и план активности у наредном периоду.

 

Прва већа инвестиција је била везана за термоенергетску инсталацију. Најзначајнији посао у склопу ове инвестиције је била конверзија са угља као примарног енергента на мазут у главној котларници Дома здравља. Извршена је и реконструкција топловода, цевне мреже и арматура у помоћној котларници, чиме је она практично претворена у подстаницу и чвориште из кога је топлотна енергија дистрибуирана потрошачима. Овом реконструкцијом је престала употреба лож уља као помоћног енергента.

 

Даље активности на реконструкцији термоенергетског система (замена котлова, увођење вишег нивоа аутоматске регулације) одложене су за извесно време, како би се решавали приоритетнији проблеми.

 

Како је стварање квалитетнијих амбијенталних услова за рад особља и боравак пацијената током летњих месеци препознато као значајан сегмент у подизању квалитета рада и услуга Дома здравља у области енергетике, у првој половини 2006. године  донесена је одлука да се приступи планирању и реализацији инвестиције која би представљала санацију и адаптацију система за грејање и хлађење. Идеја је била да се интегришу постојећи систем за грејање и новопројектовани систем за хлађење и климатизацију, како би се омогућила квалитетна и оптимална регулација температурних услова у просторијама током прелазних периода, тј. током октобра и новембра, односно у марту и априлу.

 

Процењено је да је климатизација целог Дома здравља финансијски веома захтевна инвестиција, те је стога донесена одлука да се посао води у две фазе. Први конкретан корак је био израда термомашинског пројекта прве фазе климатизације, а током 2006. године није било могућности да се изнађу средства за реализацију ове инвестиције.

 

У 2007. години су се створили услови за финансирање капиталних инвестиција са нивоа Републике и Покрајине код којих су почели са функционисањем републички Национални инвестициони план, односно покрајински Фонд за капитална улагања. Захваљујући благовременој припреми инвестиције и урађеном главном пројекту, Дом здравља је код Општинске управе, која је имала мандат да формира приоритетну листу капиталних улагања на територији општине Оџаци аплицирао са инвестицијом под називом ,,Реконструкција система за грејање и хлађење Дома здравља у Оџацима“.

 

За ову инвестицију је процедура у Општинској управи општине Оџаци започета у априлу 2007. године, а Фонд за капитална улагања АП Војводине је Одлуку о додели средстава донео 03.09.2007. године. Додељена средства су износила 20.000.000,00 динара а понуда најповољнијег понуђача је износила 18.985.739,80 динара.

 

Радови на првој фази климатизације Дома здравља су изведени током 2007. и 2008. године од када је инсталација у употреби.

 

Како би се цела инвестиција комплетирала, Дом здравља је у оквиру апликације за Национални инвестициони план за 2008. годину, поред осталих инвестиција, предвидео и другу фазу климатизације, чиме би се цео систем заокружио.

 

Апликација према НИП-у је износила 120.000.000,00 милиона динара и обухватила је реконструкције, санације и адаптације објеката и инсталација не само Дома здравља у Оџацима, већ и здравствених станица у селима. За 2008. годину Национални инвестициони план је Дому здравља у Оџацима доделио 20.000.000,00 динара (Одлука о распореду средстава предвиђених Законом о буџету Републике Србије за 2008. годину за реализацију националног инвестиционог плана („Службени гласник РС“ бр.3/2008 од 11.01.2008.године).

 

Због висине додељеног износа одлучено је да се друга фаза климатизације Дома здравља финансира са 4.655.605,22 динара (анекс бр.1 уговора), чиме би се део инсталације комплетирао и довео у функционално стање, а за наставак радова би се сачекао следећи инвестициони циклус код Националног инвестиционог плана. Преостала средства из овог инвестиционог циклуса су била предвиђена за друге инвестиције.

 

Након завршетка радова који су били предмет анекс бр.1 уговора о климатизацији почели су проблеми са реализацијом финансирања. Наиме, Фонд за капитална улагања АП Војводине који је надлежан за реализацију програма Националног инвестиционог плана за територију Војводине, оспоравао је намену и сврху додељених средстава Дому здравља од стране НИП-а. Након процедуре која је трајала скоро годину дана, Дом здравља је успео да докаже правну заснованост додељених средстава за инвестиције које су и биле предмет апликације код НИП-а за 2008. годину.

 

На жалост, ни након три године од доделе средстава Дом здравља, и поред достављене неспорне документације о реализацији и изведеним радовима, није успео да реализује ни динара од додељених средстава. Разлог за то су проблеми са недостатком средстава код Фонда за капитална улагања. Због тога је дошло до застоја у реализацији инвестиција, што се првенствено одразило на завршетак климатизације Дома здравља, израду дневног резервоара за мазут у котларници Дома здравља, израду пројектне документације и реализацију захвата везаних за повећање енергетске ефикасности у здравству.