Злато из четвртог покушаја

– Прошле године сам био четврти, а ове године нисам размишљао ни о чему другом него само о злату. У другом кругу сам повео и до краја сам одржао ту предност и јако сам срећан због тога – каже Александар Роман, из Шида, који је однедавно члан Бициклистичког клуба „Партизан“ Београд

 

Осамнаестогодињши Шиђанин Александар Роман постао је првак Балкана у планинском бициклизму на недавно одржаном такмичењу у Македонији. Златну медаљу освојио је из четвртог покушаја чиме је коначно остварио свој сан који је већ дуго прижељкивао.

 

– Ово је било четврти пут да сам отишао на Балканско првенство. Прошле године сам био четврти, а ове године нисам размишљао ни о чему другом него само о злату. Мада се од самог почетка није чинило да ћу у томе успети јер сам стартовао као дванаести, ипак нисам губио наду и успео сам да се издвојим у првом кругу. У другом кругу сам повео и до краја сам одржао ту предност. Јако сам срећан због тога, а такође и сви моји пријатељи, породица, професори, чију подршку и разумевање увек имам када идем на нека такмичења – каже Александар Роман.

 

Прича да се за бициклизам заинтересовао први пут 2010. године када је тренер шидског МТБ клуба „Једнота“ Слободан Радовановић организовао такмичење на Липовачи поред Шида.

 

– Пријавио сам се случајно, али ми се бициклизам као спорт одмах допао. Након тога сам питао тренера да ли бих могао да учланим у његов клуб и тако је то и почело, добио сам опрему и кренуо са тренинзима. Прву медаљу освојио сам већ следеће године на једној од трка, била је то бронза. Тада сам се такмичио још у млађим кадетима. Након тога сам почео да ређам медаље исто у тој лиги, а следеће године сам почео да возим као кадет у Купу Србије. То ми је помогло да стичем нова искуства тако сам сам већ као друга година кадате постао државни првак што ми је омогућило да одем на Европско првенство за кадете у Аустрији. То ми је веома значило јер сам скупљао искуства да бих сада као друга година јуниора из четвртог покушаја на Балканском првенству освојио злато – каже Александар Роман и додаје да је пре месец дана учествовао и на Олимпијади младих у Кини где је освојио десето место.

 

Каже да му је у Кини најдрагоценије било искуство које је разменио кроз упознавање и дружење са осталим најбољим спортистима из Србије његових година.

 

Након скоро четири године проведене у МТБ клубу „Једнота“ Шид, Александар је од ове године прешао у Бициклистички клуб „Партизан“ из Београда, који му је обезбедио сво потребну опрему, превоз на такмичења, чак и стан у Београду када за тим има потребе.

 

– Бициклизам је прилично скуп спорт, тако да ми много значи што више немам никаквих обавеза око плаћања. Овакав планински бицикл који тренутно возим нов кошта између пет и седам хиљада евра, зависи од произвођача.  „Партизан“ ми је све то омогућио па је то и био једини разлог што сам напустио клуб „Једнота“. Осим планинског, такмичим се и у друмском бициклизму, јер сва снага и дужина се боље раде на друму, док се техника боље вежба у шуми – прича Александар.

 

Када је реч о плановима, сасвим сигурно је да ће и надаље да остане у „Партизану“, а следеће године је сениор, што значи и већу конкуренцију и додаје:

 

– Тренираћу интензивно и даље јер имам у плану да постанем државни првак, то ми је циљ. Наредне године ме, такође, чека и упис на факултет. Желео бих да останем у струци и да студирам нешто у вези рачунара, с обзиром да сам већ четири године тај смер у Техничкој школи.