Звучне слике из Војводине

Овај Митровчани пише необичну инструменталну музику која тоновима дочарава детаље из природе

 

Још пре двадесетак година Александар Бељански, музичар и музички педагог из Сремске Митровице, снимао je инструменталне композиције од којих је направио албум „Химна шуме“. То је тада овом музичару дало идеју да покуша наставити са истим врстом музике и оформи нови музички правац назван „музика природе“. Таква врста музике, коју у свету још називају „еко музиком“, постала је главна преокупација стваралаштва Александра Бељанског па је настао и пројекат „Звучне слике из Војводине“.

 

Пројекат је добио финансијску подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Војводине, а у организацији је Установе за неговање културе „Срем“. У склопу тог пројекта 5. новембра у Сремској Митровици биће одржан концерт „Звучне слике из Војводине“.

 

Током првог дела ове године, прича Александар о свом пројекту, обавио је снимања музике и природе, направљен је ДВД на коме је 17 композиција и 17 кратких филмова, јер сваку инструменталну композицију прати и филмска прича о делу војвођанске природе.

 

– Снимали смо по Бачкој, по мртвајама, шеварима и барама Војводине. Моја екипа и ја ишли смо на Фрушку гору, снимали природу код Бешеновачког језера, били смо на Засавици и многим другим местима. Снимали смо звуке са пашњака, са воде, из шума који се лепо уклапају у композиције које изводимо, наводи Александар и наставља како је његова музика као ликовно дело. Јер, једну композицију је „филмски сместио“ на пашњак на Фрушкој гори код Нештина, где мирно пасу овце. Другу композицију је лоцирао на пашњак Засавице, трећу код језера у Бешенову…

 

– Покушао сам да природу – реку, долину или језеро, музиком „доведем“ на сцену. Доведем, наравно, онолико колико технолошка средства то дозвољавају али пре свега музиком коју сам написао. То је музика наших шума, река, поља – другим рецима „зелена музика“, мој покушај да на сцену „доведем“ дрвеће, опали лист, реку, језеро, комад неба, а све то уз помоћ звукова које производим на разним акустичним, дрвеним, као и електронским инструментима. Зато сам овај нови пројекат насловио „Звучне слике из Војводине“. Сматрам да је звук изузетно снажно и јединствено средство изражавања и суштина пројекта су инструменталне композиције праћене филмским пројекцијама на платну на сцени, објашњава Александар.

 

Музиком се, иначе, овај Митровчанин бави дуги низ година. Завршио је класичну гитару и предавао је у музичким школама у Сремској Митровици и Руми. До 1995. године писао је поп-рок композиције, од тада се бави „зеленом“ или „еко“ музиком.

 

Осим Александра Бељанског, који за потребе пројекта свира акустичну гитару, на концерту „Звучне слике из Војводине“ наступиће Горан Симић клавијатуриста и Влада Јаношевић, удараљке и перклусиониста. Концерт ће бити одржан у сремскомитровачком Позоришту 5. новембра у 20 сати.

 

Током децембра планирано је одржавање овог концерта у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду и у још неколико наших градова.