Енергија ума заточена у дрвету

„Сунце се материјализује у дрвету остављајући траг свог циклуса у годовима,  док Ровчанин енергију свог ума утискује у том истом дрвету. Зато је он човек сунца и уметник отвореног срца, рекао новинар Бранко Станковић отварајући изложбу.

 

Шта окупира машту и чиме се заиста бави Мухамед- Хамко Ровчанин, самоуки уметник непресушне инспирације из Нове Вароши,  први пут је откривено у престижној емисији  Бранка Станковића  „Квадратура круга“. Тек тада су и стари Нововарошани, сазнали да несвакидашњи, необично лепи и фасцинантни предмети примењене уметности и слике у дрвету, „излазе“ и рађају се испод вештих руку њиховог суграђанина особеног дара и интересовања.

 

„Табанајући“ уздуж и попреко Србијом и нашим крајевима новинар РТС-а Бранко Станковић открио је јавности многе људе, појаве и догађаје за које ни најближе окружење није имало сазнања. Тако је било и са Мухамедом Ровчанином из Нове Вароши. На предлог Станковића пријепољски Музеј организовао је изложбу уметничких радова „ Чувари времена“ понудивши тако део одговора на питања по чему је Мухамед Ровчанин особен, шта и како ради и чиме се инспирише.

 

Промотер изложбе, отворене прошлог петка, био је управо новинар Бранко Стнковић који је Ровчанина назвао човеком отвореног срца и уметником сунца.

 

„Ове речи нису метафора. Сунце се материјализује једино у дрвету, где оставља свој траг у годовима, завршавајући тако свој циклус у једној години. Ровчанин преко тог истог дрвета материјализује свој дух, инспирацију, енергију ума остављајући свој траг у дрвету, времену и простору. Његова свест  је матица која га баца с једне на другу обалу а та обала се зове ум. Зато ја Мухамеда зовем УМ- етником, самониклим и човеком сунца. Са првим рађањем сунца Мухамед устаје и ствара, по чему би се свакако могао звати и Сабахудин, рекао је Станковић, отварајући изложбу „Чувари времена“.

 

О уметничком раду и животу Мухамеда Ровчанина говорила је и Гордана Боранијашевић, бивша директорица Дома културе из Нове Вароши, која је нагласила да овог самоуког уметника покрећу пре свега љубав и сазнање да дрво поседује душу са којом је уметник у нераскидивој вези.

 

„Сваки предмет, свака слика, уље, скулптура урађени су са разлогом. Сваки има своју поруку, опомену, сећање или предосећање, као што све на свету има своју поруку коју само треба препознати, рекао је на изложби аутор, Мухамед – Хамко Ровчанин.

 

Изложба радова овог самоуког уметника и ствараоца биће отворена у Музеју до половине априла до када ће  посетиоци моћи да погледају више од педесет дела у дрвету изузетне креативности.