Данка и њен музички бескрај

Ретко у граду прве љубави, уметничких почетака и незаборавних излазака

За звучни архив Радио Београда забележила је око 70 снимака изворних песама

 

На музичком небу Србије појавило се занимљиво издање – компакт диск Слободанке – Данке Стојиљковић, уметнице изузетног гласа и аутентичног израза. Албум „Бескрај” заправо је веома успешан подухват у ком су нове народне песме, компоноване у духу традиционалне музике, представљене у савременим аранжманима. На диску се налази десет нумера.

Својим кристалним гласом Данка је, наравно, успела да их све подједнако добро и аутентично отпева. О њеним музичким екстраквалитетима све је познато, али мало људи зна да је она и наша некадашња суграђанка.

 

Из „Абрашевића” у „Коло”

 

Прича о Данкиним панчевачким данима почиње 1971. године, када је имала три године – њена породица Поповић доселила се у Горњу варош. Слободанка је завршила Основну школу „Стевица Јовановић”, за коју је везују најлепше успомене.

 

У Панчеву је доживела прву љубав, упознала људе с којима је певала и дружила се, а памти и окупљања у Његошевој и Маргиту, у којој је одрасла.

 

– Сутра бих се вратила да живим овде иако се много тога променило. Када дођем у Панчево, што је прилично ретко, волим да прођем поред моје школе и тада ми се пробуде најлепша сећања из детињства. Наравно, обавезно прошетам по парку и сетим се како смо се у кругу окупљале и кибицовале момке који су нам се допадали. А при уласку у град, када видим Дом Војске, присећам се свакодневних одлазака на пробе, као и програма и такмичења у којима сам учествовала – с осмехом прича Данка.

 

Прве музичке кораке, ако не рачунамо певање у школском хору, начинила је 1986, када се учланила у КУД „Абрашевић”. Играче је водио легендарни Добривоје – Добра Путник, један од оснивача националног ансамбла „Коло”, а Данка је од 1988. године била и у групи певача. Певала је у дуету с рођеном сестром Зорицом, а касније, након што је групу напустила Снежана Бабић, постала је и солисткиња.

 

– У „Абрашевићу” сам се задржала до 1989. Тада сам решила да се солистички осамосталим, па сам почела да наступам и с другим културно-уметничким друштвима. То је трајало скоро две године, а онда сам се срела са чика-Добром, који ме је одвео у „Коло” на аудицију. Тако је, годину дана касније, званично почела моја професионална каријера у националном ансамблу, која је трајала до 1994. Тадашњи директор ми није дозволио да наступим на фестивалу „Београдско пролеће” тражећи од мене да будем ексклузивац „Кола”, на шта нисам желела да пристанем – о разлозима за напуштање ансамбла каже Данка.

 

Нови стандарди

 

Музички стручњаци сматрају да је Данка најаутентичнији тумач песама насталих у Србији, односно да их она природно осећа и зато изводи управо онако како треба. За звучни архив Радио Београда забележила је око 70 снимака изворних народних и компонованих песама. Велики број ових песама доспео је у архив захваљујући Нени Кунијевић, уредници серијала „Лети, лети, песмо моја мила” на Телевизији Београд, у ком Данка и данас учествује.

 

– Далеке 1991. године снимила сам плочу компонованих песама с Предрагом Вусковићем Вукасом, а четири године касније издата је моја аудио-касета. Онда је наишло затишје, тешко време за све, па и за уметнике. Тек 2005. године моја матична кућа ПГП РТС издала ми је компакт диск „Романсе”. На њему је радио и мој велики учитељ, легендарни Жарко Милановић, шеф Народног оркестра при Радио Београду – објашњава Данка и додаје да је нешто касније објављен и један њен видео це-де.

 

Данка Стојиљковић је од 2000. године музичка уредница на Радио Београду 202, а од 2008. и председница Удружења естрадних уметника и извођача Србије. Пре око годину дана појавио се „Бескрај”, који се може наћи и на тржишту Босне и Херцеговине. Следећа Данкина жеља јесте да организује солистички концерт у Београду, јер се ове године навршава пунолетство њеног професионалног рада.

 

– Имам много тога да кажем, а желим да на том концерту публици прикажем себе и као играча и као певача. Понудила бих том приликом нешто ново, можда и нове стандарде: квалитет и садржај, и то за публику која зна то да цени. Концерт је моја жеља и сан, јер сам сазрела као певач и у годинама сам када се могу приказати у најбољем светлу – каже наша бивша суграђанка.

 

Уз најлепше жеље Панчевцима у новој години, Данка поручује: