Саопштење општине Врбас поводом формирања ПР службе ЈКП „Стандарда“

Општина Врбас нам је доставила саопштење које се тиче актуелне ситуације у Јавном Предузећу за информисање, као и њених активности у вези са очувањем што већег броја радних места, тј. запослених из поменутог предузећа. То саопштење овде преносимо у целости. Челници локалне самоуправе су уложили огроман напор да се Јавно Предузеће за информисање сачува, и да радници у јавном предузећу не остану без запослења.

 

Више пута је руководство општине Врбас имало састанке у Покрајинском секретаријату за културу и информисање као и у Министарству културе како би нашли најбоље могуће решење за овај проблем.

 

Из Агенције за приватизацију је јављено да за ЈП „ Информисање“ неће бити расписан јавни позив за продају зато што је дуг предузећа већи од вредности процењеног капитала тако да је једино решење било да се одређени број запослених, који су се изјаснили да неће да уђу у Програм решавања технолошког вишка, пребаци у Јавно Предузеће „ Стандард“ јер је ово предузеће, напомињемо, у обавези да има ПР службу на основу уговора са „Сетеком“.

 

Запослени који пређу у друго Јавно Предузеће ће радити као ПР служба за сва Јавна Предузећа у општини Врбас и радиће на пословима маркетинга, у оквиру Сектора за маркетинг, мораће сами себи да зарађују плату, то јест да остварују приходе.

 

Радио и ТВ програм се неће емитовати, након гашења Јавног Предузећа за информисање оно аутоматски губи дозволу за емитовање ТВ програма тако да нема говора о кршењу закона.

 

Кључни критеријуми за прелазак запослених у Јавно Комунално Предузеће „Стандард“ били су стручност и професионална посвећеност раду, а не страначка припадност.

 

Руководство општине Врбас је вођено намером да део запослених који се нису изјаснили за Програм буде распоређен у ЈКП „Стандард“ и да својим радом и залагањем допринесе бољем функционисању истог. Могуће је да би појединци били задовољни да сви запослени из ЈП за информисање остану без посла у тренутку кад је на снази Уредба о забрани запошљавања. Намеће се ново питање… Зашто Удружења новинара нису реаговала, а знали су да ће се медији чији је оснивач локална самоуправа угасити? Напротив, први су подржали доношење тих Закона.