Радикали су једном бранили полицију

Нова локална власт у Пироту констуисана је после ванредних новембарских избора децембра 2003. године од 10 одборника Коалиције за Пирот, 9одборника из СРС-а, 7 одборника СПС-а и 4 одборника НДС-а. Опозицину мањину су чинили по 6 одборника ДС-а, Г 17 и СПО , 5 одборника ДСС-а и и 3 одборника СНС-а / касније су се коалиционој већини прикључили ДСС, СПО и један одборник НДС-а/.

Прве кадровске смене десиле су се у ИЈП „ Слобода”. 28. јануара 2004. године смењени су уредници Телевизије и Радио Пирота Драгагица Павлов Крстић и Емилија Лилић, а уредник листа „Слобода” Зоран Панић поднео је неопозиву оставку.

Нови уредник у листу ” Слобода” именован је 14. маја 2004. године.

Лист је и са новим уредником Кајом Панчић Миленковић наставио стару уређивачку концепцију, усвојену након преформатирања листа јануара 2001. године, а чија је основна смерница неговање аналитичко- критичког новинарства кроз тематске обраде догађаја и појава, коментаторски приступ и сучељавање саговорника.

Током досадашњег излажења листа једини „куршлус” с носиоцима локалне власти избио је са радикалима због објављивања текстова из размене „Полиција у локалним срединама”, а по пројекту „Локал преса”.

Медијска хајка

Општински одбора Српске радикалне странке огласио се Саопштењем следеће садржине:
У последње време учестали су напади на поједине државне институције а све у циљу слабљења и рушења Србије и њених општих и националнихинтереса.

Стране обавештајне службе, разне шпијунске организације уз подршку неких политичких партија у Србији и њених лидера врше безобзирне нападе и притиске на Војску, а све у циљу да процес разбијања Војске, коју је започео Борис Тадић, приведу крају.

Медијска хајка кренула је и на остале државне институције, а медији попут Б92 и неких новина које финансирају стране обавештајне службе не стишавају се. Од институција укључио се и локални лист "Слобода", који у последњих неколико бројева обављује текстове о наводним злостављењима полиције у градовима широм Србије. Све то организује Асоцијација локалних независних медија, а та Асоцијација није ништа друго него продужена рука свихових што нам задњих неколико година кроје судбину и уништавају државу.

Српска радникална странка тражи од одговорних људи у ИЈП "Слобода" да одмах прекину са објављивањем текстова овакве садржине из других градова, да одговорни у овој кући објасне грађанима Пирота да ли је њихов посао да пишу о догађањима у нашем округу или о томе шта се десило у Пожаревцу и Ковину, да објасне јавности ко је наручилац и ко је финансирао текстове овакве садржине.

Српска радикална странка ће увек штитити институција своје државе ма какве оне биле а поготово од оних који мисле да је историја српске државе почела са њима и са њима се завршава.

И наши текстови у другим новинама

Уредник листа је после објављивања Саопштења под насловом „ Медијска хајка на полицију” у наредном броју одговорио радикалима текстом „И наши текстови у другим новинама” и наставио са објављивањем серијала „Полиција у локалним срединама.

Пиротска "Слобода" је придружени члан Асоцијације независних локалних медија "Локал прес" од маја 2000. године. Од тада до дана учествовала је у низу заједничких пројеката заједно са другим локалним новинама у Србији. Поменимо само неке од њих: Маркетинг мрежа 2000. године. "Приватизација у локалним медијима", "Судски процеси против локалних медија", Размена информација, "Полиција у локалним срединама"…

Новинари "Слободе" били су укључени у све врсте едукације које су организоване преко Асоцијације и преко Медиа центра у Београду, као и остали запослени у едукацијама о маркетингу и графичком дизајну. Актвино су учествовали у писању текстова у додацима са темама "Приватизација", "Екологија", "Успешне жене", "Млади таленти", "Здрава храна".

У свим истраживањима о читаности, ваљаности и добрим и лошим странама једне новине "Слобода" је имала своје место као чланица "Локал преса". Такође, уврштена је међу 13 (од укупно 25 чланица) локалних новина у Србји које заслужују да уђу у пројекат стварања медијске документације, што представља признање нашој новини и гарантује да ће сви квалитетни текстови бити убележени у медијској документацији и свима бити доступни. С друге стране "Слобода" ће имати шансу да користи архиву медијске документаицје за својепотребе.

"Локал прес" је сарађивао и сарађује са Фондом за отворено друштво, Европском унијом, Шведским хелсиншким комитетом, ИРЕХ-ом, Норвешком народном помоћ, Европском агенцијом за реконструкцију и развој и другим међународним владиним и невладиним организацијама и фондацијама.

Серијал текстова "Полицја у локалним срединама" који објављујемо у нашем листу је наставак учешаћа у заједничком пројекту, а пројекат финансираНорвешка народна помоћ.

Након овог одговора, нових реаговања радикала или било које друге странке нити притисака било какве врсте од стране локалне власти на чланове Редакције или уредника није било.