ЛП контролор

База података сачињена је од питања које су грађани седам градова у Србији (Лозница, Крушевац, Чачак, Сремска Митровица, Оџаци, Врање и Ужице) поставили кол центрима у локалним редакцијама на тему јавних набавки у оквиру пројекта ЛП контролор.

 

 1. Да ли је инвеститор приликом расписивања јавних набавки у обавези да то објави у службеном гласнику или неком од јавних гласила?
 2. Који су критеријуми инвеститора приликом одабира најповољнијег понуђача за расписану јавну набавку?
 3. Да ли је отварање понуда јавно односно да ли је свим понуђачима омогућено да присуствују отварању пристиглих понуда за расписану јавну набавку?
 4. На који начин инвеститор дефинише плаћање за расписану јавну набавку?
 5. За изградњу пречистача отпадних вода и канализационе мреже у насељеном месту оџачке општине Бачком Грачацу спроведена је у августу 2006. године. Изабран је најповољнији понуђач коме је уплаћен и аванс. Од тада па до данас са радовима се није макло даље од почетка. Који су разлози?
 6. Од 32 понуђача који су се квалификовали да учествују на скраћеном поступку (рестриктивном) који је расписан од стране Месне заједнице Каравуково децембара 2008. године посао на водоводној мрежи поверен је фирми ,,Техномаг-терм“. Иако је према уговору рок за завршетак радова био 120 дана они још увек нису приведени крају. Потражите одговор о разлозима прекорачења рока.
 7. Због чега ни после три године, иако је изабран најповољнији понуђач, није реализована јавна набавка на изградњи постројења за омекшавање воде у Оџацима?
 8. Да ли је спроведена јавна набавка при избору извођача радова на путу Лозница Зајеча?
 9. Како се деле средства намењена невладиним организацијама у Ужицу?
 10. Зашто није на време и по првобитном плану урађена Млечна пијаца у Ужицу?
 11. Проверите како се “продаје “ посао у “’Симпу“, тако је и у јавним набавкама.
 12. Да ли постоји сукоб интереса ако фирма супруге члана Управног одбора предшколске установе у Врању уводи у тој установи грејање?
 13. Проверите како је отворена посластичарница на ексклузивној локацији у Врањској бањи?
 14. Како се деле локације за киоске у Сремској Митровици и зашто се мењају услови конкурса након спровођења јавне набавке?
 15. Зашто се локалним фирмама не додели право првенства код учествовања у јавним набавкама?
 16. Да ли је распасиван тендер за извођаче радова у улицама које се реконструишу у Лозници и хоће ли бити тендера ѕа Бањску улицу?
 17. Да ли је тачно да је Здравствени центар у Врању поводом куповине хистероскопске опреме одабрао скупњу варијанту?
 18. Да ли се наведена опрема која је у мају била у процесу јавне набавке, налази у просторијама ЗЦ Врање и користи се од јануара?
 19. У поступку јавне набавке који је спровело ЈП Комуналац за израду програма издавања-штампања рачуна корисницима за изношење смећа, посао је добила програмерска фирма Докус из Чачка. На рачунима које добијају корисници сада се штампа и рекламна порука Докус-а. Да ли је то у складу са законом о јавним набавкама?
 20. Конкурентска фирма добила је на тендеру посао као најповољнији понудјач захваљујући најнижој понудјеној цени. Медјутим у испоруци опреме уградила је делове који су слабијег квалитета од оних који су били наведени у понуди коју су дали на тендеру, како би се уклопили у понудјену цену. Шта још да кажемо, осим да је јавну набавку спроводила управа града Чачка, која је као наручилац прихватила такву опрему.
 21. Највећи проблем у јавним набавкама је законска обавеза да се највише бодује понудјена цена добављача. Тако имамо случајеве у Чачку да добављач са стране добије посао јер је повољнији за пар стотина и пар хиљада динара од добављача из Чачка, а каснији трошкови сервисирања опреме буду драстично већи и временски дужи јер опрему сервисира њен добављач па се чека данима да додје сервисер или да се опрема вози у други град.
 22. Поштована редакцијо, наш случај од прошле године је још драстичнији од онога који сте објавили о јавним набавкама где је победио понудјач из другог града. Изгубили смо на тендеру за јавну набавку опреме, који је расписала Локална пореска управа у Чачку, јер смо били скупљи за 2.300 динара од фирме из Београда која је победила на тендеру. Пре месец дана та фирма је пропала и затворила своје представништво у Чачку. Сада ћемо видети како ће градски порезници да реше проблем текућег одржавања и сервисирања уредјаја који су тако купили и шта ће се десити ако цео систем падне.
 23. ЈП Градац је као изводјач започело радове на реконструкцији градског трга у Чачку без објаве тендера за изводјача радова и без прибављања градјевинске дозволе. Као изводјач је ангажовано предузеће Путеви Ужице, без спроводјења поступка јавне набавке иако се ради о инвестицији од непуних педесет милиона динара. На пријаву коју је поднело осам одборника Скупштине града, надлежно тужилаштво је одговорило да иако након спроведеног поступка несумњиво постоје сви елементи наведеног кривичног дела, ипак тужилаштво сматра да се ради о друштвено корисној активности, па одборнике подносиоце пријаве упућује на приватни спор. Тако имамо случај, карактеристичан за Чачак, да се тужилац који је плаћен да штити закон, бави проценом да ли је нешто друштвено корисно или не, а да се одборници које је народ бирао да се старају о друштвеном интересу, треба да истерују правду на суду. Ако локална власт, уз подршку тужилаштва, не поштује закон о јавним набавкама, како онда очекивати да било ко други у Чачку поштује тај закон.
 24. Само да вас подсетим да је некадашњи градски менаџер у Чачку смењен због неовлашћеног отварања понуда у поступку јавних набавки, а да је град, и дан данас, наставио да послује са фирмом због које је менаџер унапред отварао понуде. Толико о томе колико локална власт поштује закон о јавним набавкама.
 25. Како је текао поступак јавне набавке велике вредности везан за гасификацију оџачке општине?
 26. Колико је концепт еко-чесми адекватан и трајно решење за проблем снабдевања водом у оџачкој општини? Колико је коштала изградња, а колико месне заједнице месечно издвајају за одржавање еко-чесми?
 27. На који начин се планира завршетак климатизације оџачког Дома здравља за коју је спроведена јавна набавка и одобрена средства?
 28. Какве су уговорене обавезе у погледу гарантних рокова и одржавања система фирме „Електрогоран“ из Апатина која је после расписане јавне набавке велике вредности обавила послове везане за реконструкцију јавне расвете у оџачкој општини?
 29. Koliko košta radno mesto u opstini?
 30. Kako iskoreniti korupciju u opštini i javnim preduzećima?
 31. Gde se i kome daje mito, hoću da se bar tako zaposlim?
 32. Kolika je ukupna vrednost javnih nabavki bila tokom 2010. godine u gradu Užicu, a kolika ove godine?
 33. Koliko je sredstva ove godine izdvojeno za NVO i da li su u pitanju isti koji su i prethodne godine dobili pare iz budžeta?
 34. Kako komentarišete predlog da sistem javnih nabavki u Srbiji treba centralizovati, odnosno formirati telo za centralne javne nabavke i uspostaviti jače mehanizme za borbu protiv korupcije, čime bi se uštedela značajna sredstva, a što predviđa Nacrt strategije razvoja javnih nabavki?
 35. Da li se radi o sukobu interesa u slučaju da pojedini funkcioneri, osim što su na funkcijama imaju i svoje NVO i svoje privatne firme i ko može garantovati da oni neke poslove i donacije ne usmeravaju upravo sebi?
 36. Da li niske zarade, nedostatak resursa, nedostatak novca za pojedine poslove, nedostatak zaposlenih, prostorija, direktno otvara mogućnost za davanje mita, kako bi se neki posao što pre završio? Kako to rešiti u vreme krize?
 37. Kako je regulisan način sprovođenja javne nabavke?
 38. Kako se donosi plan javnih nabavki u javnim preduzećima?
 39. Kako se određuju javne nabavke male vrednosti?
 40. Koliko gradska uprava u Loznici troši za kancelarijski materijal i ko su dobavljači?
 41. Koliko je postupaka javnih nabavki sproveđeno prošle godine u gradskoj upravi u Loznici i ko ih sprovodi?
 42. Kako je izabrana projektnatska kuća za izradu projekta nove gradske toplane u Loznici?
 43. Kako će biti biran izvođač regionalnog plana za upravljanje čvrstim otpadom i ko o tome odlučuje? S obzirom na pisanje LN, reč je o investiciji većoj od 1,5 miliona dinara?
 44. Da li se javne nabavke mogu sprovodit i narudžbenicom.
 45. Šta je sa sredstvima koje je trebalo da dobije Nevladina organizacija Saveznog humanitarnog društva dobre volje – pokret iz Užica za Jugoslaviju, gde su usmerena, na čije ime i u kakve svrhe?
 46. Šta su konkretno građani, pojedinci ili grupe videli od tih donacija koje su namenjene NVO?
 47. Zašto se dotične organizacije, lica i grupe koji ih vode, godinama vrte u krug kada se opredeljuju sredstva i zašto su opštinske vlasti Užica godinama stajale iza ovih organizacija?
 48. Zašto je opština Užice davala sredstva nekim nevladinim organizacijama i pojedincima sredstva iz budžeta ili sredstva namenjena nevladinim organizacijama za štampanje privatnih knjiga i u druge slične svrhe?
 49. Iz kojih sredstava je u 2010. godini izdvojeno 4.000 evra za kupovinu invalidskog automobila?
 50. Ko je uložio sredstva za izgradnju zgrade nevladinog sektora i ko su useljeni korisnici? Kada će biti rešen problem prostora naše organizacije, a znamo da postoji prazan prostor u ovoj zgradi i za koga se čuva?
 51. Molimo Vas da proverite kako je sprovedena javna nabavka velike vrednosti vezana za rekonstrukciju javne rasvete u Odžačkoj opštini?
 52. Na koji način se sprovode javne nabavke po obrazovnim ustanovama (osnovnim i srednjim školama)?
 53. Ko je nadležan da sprovodi nadzor nad javnim nabavkama velike vrednosti koje raspisuju Odžačke mesne zajednice?
 54. Ko je finansirao projekat novog autobuskog stajalista u Mačvanskoj Mitrovici?
 55. Ko je finansirao malu salu u OŠ u Binguli, opstina Šid?
 56. Kolika je vrednost izgrađenog atarskog puta ka Tovarniku?
 57. Kolika je vrednost izgrađenih trotoara u Savskoj ulici u Šidu?
 58. Ko je izvođač radova atarskih puteva u Bačincima i koliko je koštala ta investicija?
 59. Koliko j ekostala rekonstrukcija puta Indjija Novi Sad?
 60. Koliko će koštati gasifikacija šidske opstine?
 61. Koliko je kostala rekonstrukcija krova na crkvi svete Petke u Petkovcima?
 62. Da li je tender za rekonstrukciju Trga kosovskih junaka i Stadiona sproveden zakonito?
 63. Da li je tacno da je sve građevinske poslove u javnim nabavkama u Kruševcu dobila jedna firma?
 64. Šta se dogodilo sa starim mermernim pločama koje su sklonjene sa Trga u procesu rekonstrukcije? Da li je tačno da su „završile“ u privatnim dvorištima?
 65. Kako se sprovodi javna nabavka za ugalj u Toplani? Da li je kruševačka Toplana imala veze sa aferom Kolubara?
 66. Kako je odlučeno da javni toalet u arheološkom parku ima 90 kvadrata? Kako je uvrđena cena za njegovu gradnju?
 67. Poštovana redakcijo, JP Vodovod je raspisalo tender za javnu nabavku goriva za svoje potrebe za godinu dana. Mada je navedeno da se traži isporuka goriva u krugu Vodovoda, od ponuđača se traži da navedu broj pumpi koje imaju na teritoriji Čačka, a kako se radi o javnoj nabavci velike vrednosti gde se izbor ponuđača vrši na principu najbolje ekonomske ponude, biće bodovan broj pumpi koje ponuđač ima. Da li je ovo primer favorizovanja onih koji imaju veći broj pumpi tj. diskriminacije ostalih ponuđača, jer jedino NIS ima više pumpi, a svi ostali po dve.
 68. Gradska administarcija je u postupku javne nabavke štampača odbacila našu ponudu i pored toga što smo dali najpovoljniju cenu jer je drugi ponuđač dao duži rok servisiranja. Ako proizvođač daje servisnu garanciju na godinu dana, a naša ponuda je bila dve godine, onda konkurentska ponuda od tri godine, svakako zvuči kao nerealno dugi rok, pa je takvu ponudu trebalo odbiti. Nepunih godinu dana nakon ovog tendera, doneli su nam štampač, koji je Grad kupio u toj javnoj nabavci, na servisiranje. Na pitanje zašto su doneli kod nas, a ne kod dobavljača od koga su kupili i koji je dao tri godine garanciju, rekli su nam da se ta firma u međuvremenu ugasila. Ko je odgovoran za ovako sprovedenu javnu nabavku i za ovakvo trošenje budžetskih sredstava.
 69. Grad Čačak ima svoju Službu za javne nabavke za potrebe gradske uprave, ali smo se i sami uverili kroz učešće na pojedinim tenderima, da ta Služba ne prati šta se dalje dešava sa nabavljenom opremom ili uslugama, niti od onih za čije potrebe su urađene javne nabavke dobija povratne informacije. Tako se dešava da se za servisiranje opreme koja ima garanciju dobavljača vrši naplata servisa od istog tog dobavljača, jer pojedini dobavljači znaju da službe unutar gradske administracije međusobno ne razmenjuju informacije.
 70. Poštovani uredniče Čačanskih novina, pozdravljam vaše opredeljenje da se bavite temom javnih nabavki i prateći komentare čitalaca želim da dam prilog diskusijama. Kao direktor javnog gradskog preduzeća, po potrebi javnih nabavki, imenujem komisije u preduzeću koje sprovode postupak javnih nabavki i godinama pratim kako se postupci sprovode. Mislim da delim mišljenje svojih kolega, direktora ostalih javnih preduzeća u gradu, da Zakon o javnim nabavkama, uveliko štiti interese dobavljača na štetu nas investitora u postupcima javnih nabavki. Od nas se traži da svi uslovi koje tražimo od dobavljača budu kvalifikovani za numeričko bodovanje, kako bi svaki učesnik na tenderu mogao i sam da izboduje najpre svoju ponudu, a kad se otvore ponude i ostale. Nama je veoma značajno naše sopstveno iskustvo koje u prethodnom periodu imamo sa dobavljačima ili iskustvo koje imaju drugi investitori, ali nam zakon ne dozvoljava da i taj kriterijum unesemo u tender, jer je, navodno, numerički nemerljiv. Tako i na štetu nas i na štetu ostalih korektnih i kvalitetnih ponuđača, dešava se da javna preduzeća, kao investitori, moraju da izaberu ponudu ponuđača koji su se pokazali kao nekvalitetni, neposlovni i nepouzdani u kasnijoj realizaciji javne nabavke, po pitanju roka isporuke, kvaliteta, servisne intervencije. I pored toga što iz vlastitog ili tuđeg iskustva znamo o kakvom se ponuđaču radi, ako je njegova ponuda najpovoljnija po visini cene ili kao ekonomska ponuda, moramo ga prihvatiti.
 71. Poštovani, dobro je da neko javno glasilo konačno otvara temu javnih nabavki u našem gradu. Da li je slučajno ili ne tek previše je indikativno da je projektant gradske fontane bilo jedno preduzeće koje, gle slučaja, kad odete na APR i proverite, vidite da ima istog vlasnika kao i ono drugo preduzeće koje je dobilo posao izgradnje novog vrtića. Ili, primer da je posao farbanja pešačkih prelaza prošle godine dobilo preduzeće iz Beograda, a ne naši ponuđači iz Čačka koji to rade znatno jeftinije. O kvalitetu i da ne govorim, jer ova beogradska farba se, kako smo videli, sa asfalta obriše već posle mesec-dva.
 72. Poštovana redakcijo Čačanskih novina. Kada već hoćete da pišete o javnim nabavkama u našem gradu, što lepo ne pitate neke od naših lokalnih privrednika što već godinama ne učestvuju na opštinskim tenderima. Gradila se Prehrambena škola nema nijednog Domisovog prozora, ni kilo polikolora i nijedne table stiropora Prvog maja. Tako je i sa novim vrtićem. Jedino kad lokalna vlast kupuje nova kola, zna se ko iz Čačka pobeđuje na tenderu.
 73. Шта заправо представљају јавне набавке и када се оне спроводе?
 74. Шта све може бити предмет јавних набавки,  ко одлучује о томе да ли постоји потреба за њима и ко врши расписивање ?
 75. На који се начин субјекат може информисати о јавним набавкама које се расписују?
 76. Да ли су рокови трајања процеса јавних набавки прописани Законом и колико они могу да трају?
 77. Ко све има право да учествује у јавним набавкама?
 78. Ко може бити наручилац, ко понуђач и да ли јавна набавка може бити извршена преко трећег лица ( нпр. Субјекат, са којим наручилац закључи уговор, пружа услугу преко другог субјекта са којим има склопљен уговор или намерава да склопи)?
 79. Да ли су рокови трајања процеса јавних набавки прописани Законом и колико они могу да трају?
 80. Ко све има право да учествује у јавним набавкама?
 81. Ко може бити наручилац, ко понуђач и да ли јавна набавка може бити извршена преко трећег лица ( нпр. Субјекат, са којим наручилац закључи уговор, пружа услугу преко другог субјекта са којим има склопљен уговор или намерава да склопи)?
 82. Ко врши одабир понуда (ако је у питању комисија, ко је чини и у ком саставу) ?
 83. Да ли постоје набавке које које су изузете од Одредби Закона о јавним набавкама?
 84. Колико су заправо транспарентне јавне набавке и ко све има право увида у исте?
 85. На који начин се може спречити корупција током јавних набавки и да ли су ти начини прописани Законом о јавним набавкама?
 86. Шта је отворени, а шта рестриктивни поступак у процесу јавних набавки?
 87. Шта значи преговарачки поступак са објављивањем јавног позива, а шта преговарачки поступак без објављивања јавног позива?
 88. Шта су стручне, а шта негативне референце prilikom javnih nabavki?
 89. Да ли је тачно да је у тендерима за канцеларијски материјал ове и претходних неколико година општина вршила дискриминацију понуђача тако што је за доказивање неопходног пословног и финансијског капацитета тражила да понуђач достави доказ да је робу испоручивао робу искључиво општини, јавним предузећима, невладином сектору и хуманитарним организацијама? Да ли се дешавало да ако је неко радио са субјектима ван поменутих сектора, он не  би могао да учествује на тендеру јер нема неопходни пословни и финансијски капацитет? Да ли већ годинама уназад исти понуђач добија тендер?
 90. Зашто Gрад од почетка ове године није објавио на порталу за јавне набавке претходни распис за јавну набавку радова на изградњи ламела V – станови за Војску  на име земљишта у Бунушевцу- бивши војни полигон
 91. Да ли је у току ове или претходних година у Здравственом центру јавна набавка сервиса и одржавање возила рађена тако што је склопљен уговор у коме је уговорена само цена радне руке? Да ли су резервни делови били предмет јавне набавке и уговора?
 92. На који се начин субјекат може информисати о јавним набавкама које се расписују?
 93. Да ли су рокови трајања процеса јавних набавки прописани Законом и колико они могу да трају?
 94. Ко све има право да учествује у јавним набавкама?
 95. Ко је изабран од понудјача, код јавне набавке за изградњу зграде “ламела 5” у насељу ,,Огледна станица“¬ ? Да ли је поступак јавне набавке завршен, будући да је понудјач “ Центум“ уложио Захтев за заштиту права понудјача? Колика је вредност ове јавне набавке?
 96. Kojim organima mogu da se obrate ostali ponudjači ukoliko su nezadovoljni odabirom najbolje ponude, odnosno sumnjaju u regularnost postupka?
 97. Da li preduzeće koje je osnovano npr. 2010. godine može učestvovati u postupcima javnih nabavki, a imajuću u vidu da je Zakonom o javnim nabavkama predviđeno da ponuđači u ponudi dostavljaju i bilans stanja za prethodne tri obračunske godine?
 98. Ko je angažovao i zašto izvođača radova iz Ivanjice da radi glavnu ulicu u Užicu, kod naših izvođača „Puteva“ i „Niskogradnje“?
 99. Ko donosi više odluke da se daju pare privatnicima za rekonstrukciju i asfaltiranje gradskih i prigradskih ulica, koji to rade loše. Takvi radovi ne traju ni godinu, već naredne mora se u njih ponovo ulagati?
 100. Da li iko odgovoran u gradu može da reši problem prekopavanja nekoliko puta iste ulice? Samo što se asfalt osuši neko drugi počne radove, potom drugi, pa treći… Ima li išta da se radi ovde planski?
 101. Poštovana redakcijo, u ime građana nastanjenih u jednom od centralnih naselja u gradu na Aleksića mostu pitam nadležne: kada će biti rešen probelm fekalija u Koštičkom potoku koji protiče pored „Maksija“ i zgrade „Cvete Dabić“?
 102. Postoji li u okviru gradske uprave tim koji pruža logističku pomoć pri izradi projektnih dokumenata, jer izvestan broj aplikanata još uvek nije edukovan za pisanje projekata. Naravno da ovo bude gratis a ne da traže određenu sumu za pisanje projekata, bez garancije da će proći.
 103. Šta je sa sredstvima koje je trebalo da dobije Nevladina organizacija Saveznog humanitarnog društva dobre volje – pokret iz Užica za Jugoslaviju, gde su usmerena, na čije ime i u kakve svrhe?
 104. Šta su konkretno građani, pojedinci ili grupe videli od tih donacija koje su namenjene NVO?
 105. Zašto se dotične organizacije, lica i grupe koji ih vode, godinama vrte u krug kada se opredeljuju sredstva i zašto su opštinske vlasti Užica godinama stajale iza ovih organizacija?
 106. Zašto je opština Užice davala sredstva nekim nevladinim organizacijama i pojedincima sredstva iz budžeta ili sredstva namenjena nevladinim organizacijama za štampanje privatnih knjiga i u druge slične svrhe?
 107. Iz kojih sredstava je u 2010. godini izdvojeno 4.000 evra za kupovinu invalidskog automobila?
 108. Ko je uložio sredstva za izgradnju zgrade nevladinog sektora i ko su useljeni korisnici?
 109. Koliko je kostala izgradnja decijeg igralista u Sremskoj Mitrovici?
 110. Ko je i sa koliko sredstava finansirao objekat novog vrtica u Sidu?
 111. Koliko je kostao projekat nove hladnjace u Indjiji?
 112. Ko je finansirao nove trotoare u Staroj Pazovi?
 113. Kolika je vrednost rekonstrukcije ambulante u Lezimiru?
 114. Kojim sredstvima su finansirane nove tribine u Visnjicevu?
 115. Koliko je kostala rekonstrukcija Ulice Filipa Visnjica u Sremskoj Mitrovici?
 116. Koliko iznosi projekat rekonstrukcije krova na skoli u Staroj Pazovi?
 117. Koliko je kostala nova javna rasveta u Staroj Pazovi i ko je bio izvodjac radova?
 118. Колико је коштало постављање туристичке сигнализације у Лозници И како је изабран извиђач радова?
 119. Када ће бити расписан тендер за извођаче друге фазе радова на изградњи фискултурне сале у О.Ш. “вера Благојевић” у Бањи Ковиљачи?
 120. Ко је финансирао и ко је радио на бетонирању улица у Горњој Ковиљачи?
 121. Из којих извора се финансира изградња Омладинског центра и “Куће на пола пута” у Лозници?
 122. По ком поступку ће бити изабран извођач радова за реконструкцију улица М. Радуловића и М. Поцерца у Лозници?
 123. Шта садржи уговор између “Декотре” и градске управе о грејању града?
 124. Колико кошта, ко финансира и ко је ангажован на изградњи обдаништан а “Лагатору”?
 125. Koliko je Gradska uprava potrosila na za kancelarijski materijal toko 2011. godine?
 126. Koliko je Gradska uprava potrošila za troškove računa mobilnih telefona zaposlenih tokom 2011?
 127. Koje sve firme su konkurisale na javni poziv Direkcije za izgradnju i razvoj grada Vranja za poslove održavanja i asfaltiranja ulica i koji su bili uslovi konkursa?
 128. Kako izgleda proceedura žalbe pravnog lica koje nije dobilo određeni posao,  gradskoj Službi za javne nabavke?
 129. Koliko su na ime reprezentacije tokom ove godine potrošili Skupština i Gradska uprava Vranja?
 130. Koliko je na ime reprezentacije tokom 2011. potrošio Kabinet gradonačelnika Vranja?
 131. Na koji način se biraju ugostiteljski objekti kod kojih lokalni funkcioneri vode svoje goste na poslovne ručkove i večere?
 132. Na koji način je sprovedena i koliko je firmi učestvovalo u postupku javne nabavke vezane za sanaciju krova na zgradi Dečijeg vrtića „Poletarac“ u Odžacima?
 133. Koliko ponuda je pristiglo na adresu Opštinske uprave prilikom raspisane javne nabavke vezane za gasifikaciju odžačke opštine i ko su bili ponuđači?
 134. Dokle se stiglo sa realizacijom javne nabavke na izgradnji kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda u Mesnoj zajednici Srpski Miletić?
 135. Da li je završena javna nabavka vezana za izgradnju kotlarnice i sanaciju sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović – Ćićko“ u Ratkovu?
 136. Pre godinu dana rekonstruisana je zgrada odžačke ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje. Da li je u procesu javne nabavke učestvovala i neka firma iz odžačke opštine i ko je izabran za najboljeg ponuđača?
 137. Ko sprovodi proces javne nabavke u odžačkom Sportsko poslovnom centru, menadžment ovog javnog preduzeća ili opština kao osnivač?
 138. Koje korake preduzima lokalna samouprava da bi se rešili problemi javnih nabavki velikih vrednosti u mesnim zajednicama Bački Gračac i Karavukovo i JKP „Usluga“?
 139. Koliko je odžačkih firmi dobilo poslove prilikom raspisanih javnih nabavki koje su sprovele osnovne škole na teritoriji odžačke opštine?
 140. Kako se finansira uredjenje kupalista na Rasini?
 141. Da li se povecava broj zaposlenih u javnim preduzecima?
 142. Kako se trosi novac iz budzeta namenjen za sportske klubove?
 143. Po kom kriterijumu se dodeljuju sredstva za projekte udruzenja gradjana i druge NVO?
 144. Da li se izdvajaju sredstva za invalidske organizacije?
 145. Kako i koliko se placa kulturna manifestacija „Vidovdanske svecanosti“?
 146. Postoji li nepotizam pri zaposljavanju u javnom sektoru?
 147. Koliko novca se izdvaja za lokalne puteve?
 148. Koliko sredstava iz opstinskog budzeta se na godisnjem nivou izdvaja za omladinu i po kom kriterijumu?
 149. Postaje besmisleno naše učešće na bilo kom tenderu za javnu nabavku kada se boduje samo cena a ne i reference koje dobavljači imaju. U našem poslu dobavljači niču kao pečurke posle kiše i gase se posle par meseci, a u medjuvremenu odrade nekoliko javnih nabavki.
 150. Da li postoji bilo kakav monitoring javnih nabavki u opštini. Jedna služba nabavlja, druga koristi nabavku a treća vrši plaćanje, a medjusobno ne komuniciraju.
 151. Zašto država uporno odbija da u bodovanje ponudjača u javnim nabavkama uključi i reference koje svaki dobavljač ima?
 152. Kakav je smisao kontrole javnih nabavki koju vrši Uprava za javne nabavke kada nema adekvatnih sankcija za prekršaje koje Uprava prijavljuje pravosudju?
 153. Do kada će da nam vredjaju inteligenciju pričom da su javne nabavke u Čačku transparentne i u skladu sa zakonom. Pa i vrapci znaju kako se tenderi nameštaju i kako sve gradjevinske poslove u gradu uvek dobijaju dve-tri iste firme.
 154. Da li ste primetili da već godinama ni na jednom tenderu u gradu ne učestvuju neke poznate čačanske firme koje odlično posluju na inostranom tržištu, kao recimo Domis i Prvi maj? Nije valjda da Domisovi prozori ispunjavaju uslove kojekuda po Evropi, a ne ispunjavaju za novogradjene škole i vrtiće i sportske sale po Čačku. Pitajte ove u opštini o tome.