„Krov nad glavom“ za 35 romskih porodica

 

Odžačka lokalna samouprava obezbediće  infrastrukturno opremljene placeve  i sufinansiraće projekat izgradnje kuća za romske porodice iz Bogojeva sa 15 posto od njegove ukupne  vrednosti.

Davnih sedamdesetih godina prošlog veka, neko je naselje  nadomak Bogojeva, jedno od devet naseljenih mesta opštine Odžaci, nazvao „novim“. Danas, 4,5 decenije od  izgradnje,  „Novo naselje“ ni njegovi stanovnici više ne zovu novim . Istini za volju,  ono nikad nije ni bilo novo. Uvek je bilo staro i neuslovno za život. Kao i u vreme kad je građeno, i dan – danas  u njemu  nema vodovodne i kanalizacione  mreže, niti  telefonskih priključaka. Električne energije ima, ali one koja „ne trpi“ prevelika opterećenja. Uslovi za koje se kaže da su nedostojni življenja u 21. veku.

Ne čudi zbog toga što je prioritetan zadatak Kancelarije za Rome u opštini Odžaci od njenog osnivanja bilo iznalaženje mogućnosti da se obezbedi „krov nad glavom“ za 35 romskih porodica  iz  naselja nadomak Bogojeva. Prvi korak  u tom pravcu načinjen je početkom oktobra meseca tekuće godine. Naime, tada  je na sednici Opštinkog veća  opštine Odžaci usvojena  Strategija  održivih  stambenih rešenja za stanovnike ,,Novog naselja“ u Bogojevu.

Ohrabren „zelenim svetlom“ koje je Opštinsko veće dalo Strategiji, koordinator romske kancelarije pri opštini Odžaci Andrija Đurić optimista je kad je reč o iseljavanju neuslovnog  romskog naselja.

-Pred nama je period u kom moramo obezbediti građevinske i druge dozvole koje su neophodne za izgradnju. Aplicirali smo  na konkurs koji je raspisala Evropska unija i očekujemo  da nam  sredstva za realizaciju projekta budu odobrena u decembru mesecu. Sa svoje strane lokalna samouprava će obezbediti infrastrukturno opremljene parcele za gradnju kuća u građevinkoj zoni, a projekat će sufinansirati i sa 15 posto sredstava od njegove ukupne vrednosti – rekao je Đurić, dodavši da će se kuće za romske porodice graditi u svim naseljenim mestima opštine.

-Ispoštovaćemo želju većine stanovnika „Novog naselja“ da ostanu u Bogojevu. U tom mestu gradiće se najviše kuća, koje će, kao i u ostalim mestima, zadovoljavati evropske standarde stanovanja. Stambeno zbrinjavanje je samo jedan segment. Ono na čemu u Kancelariji radimo je i ekonomsko osnaživanje romskih porodica iz Bogojeva. Krajnji cilj je da se Romi iz Bogojeva koji  decenijama  žive „izolovano“ od  većinskog naroda i pripadnika drugih nacionalnih manjina socijalizuju poput svojih sunarodnika iz Odžaka i Deronja – istakao je Đurić.

Uz konstataciju da je nazahvalno govoriti o rokovima do kojih bi ceo posao na izmeštanju romskih porodica iz „Novog naselja“ trebao da se realizje, Đurić kaže da je realno da se to desi  za dve i po do tri godine.

-Dosta poslova je već urađeno. „Finalni deo „ je raspisivanje tendera za izbor firme kojoj će biti povereni poslovi na izgradnji. Ukoliko sve bude išlo po planu, očekujem da se to desi  u junu mesecu 2017. godine. Od  dana potisivanja ugovora sa najpovoljnijim izvođačem radova do kraja gradnje rok je dve godine – rekao je koordinator Kancelarije za romska pitanja opštine Odžaci Andrija Đurić.

Nase novine broj 287 – 13

Naše novine

Projekat_Glas_Roma_u_lokalnim_zajednicama-disclaimer