Запажени наступи младих кларинетиста

На 11. интернационалном такмичењу Donne in musica, одржаном у Крагујевцу, студенти кларинета Факултета уметности у Звечану (Приштински универзитет са седиштем у Косовској Митровици), из класе доцента мр Андрије Благојевића, постигли су значајан успех. У секцији кларинет, Душан Османовић, студент треће године основних академских студија, добитник је прве награде, као и специјалне прве награде за најбоље извођење композиције жене-композитора. Матеја Лалић, студент друге године основних академских студија, добитник је прве награде, као и специјалне друге награде за извођење композиције жене-композитора, док је Никола Пештерац, студент прве године основних академских студија, добио другу награду. У секцији камерна музика, дуо Душан Османовић-Матеја Лалић освојио је другу награду.

 

Андрија Благојевић рођен је 1981. године у Крушевцу, где је завршио Гимназију и Музичку школу. Дипломирао је на Факултету уметности Универзитета у Приштини (Косовској Митровици) као студент генерације и магистрирао са просеком 10,00, у класи професора Миленка Стефановића. На Факултету предаје у звању доцента за уметничку област кларинет. Више пута је био члан жирија на међународним такмичењима. Аутор је чланака објављених у међународном часопису Тхе Цларинет. Представник је Србије у Међународној кларинетистичкој asocijaciji (International Clarinet Association National Chairperson for Serbia).

 

За свој вишегодишњи успешан научно истраживачки рад и уметничко стваралаштво Андрија Благојевић је добио још једно велико признање – недавно је изабран за ванредног професора Факултета уметности Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици.