Геџом против дроге

Последњих месеци готово да нема дана а да у новинама не осване бомбаст наслов о сензационалним запленама дроге и хапшењима наркодилера у Крагујевцу. Откривање нарко „лабораторија” и „плантажа” постали су свакодневица. За последњих пет месеци заплењено је више дроге и разбијено и похапшено више организованих група за њено растурање него у претходних седам година.
На питање шта разликује садашњи начин рада Линије за сузбијање кријумчарења и наркоманије крагујевачког СУП-а, њен руководилац, капетан Драгослав Благојевић, без лажне скромности одговара: резултати!
Своју самоувереност одмах поткрепљује чињеницом да су последњих месеци инспектори и полицајци сектора на чијем је он челу успели да открију и похапсе скоро све организоване групе наркодилера које су постојале на овој територији.
Нови приступ, знање и умеће, по њему, огледају се у следећем:
– У питању је потпуно нова екипа инспектора која је школована на више курсева у земљи и иностранству, које су држали предавачи – експерти у борби за сузбијање наркоманије. Наши људи успешно су прошли обуку, како у центрима у Београду и Врњачкој Бањи, тако и у Будимпешти и Сједињеним Америчким Државама. Тамо су нам предавачи били искусни немачки и амерички полицајци, не крије Благојевић порекло „новина у раду и знања и умећа”.
Све акције хватања дилера испланиране су до савршенства. Нови начин рада овдашње Линије за сузбијање наркоманије подсећа на сцене из америчких филмова. Сваки детаљ, пре почетка акције, брижљиво је проучен и разрађен. Сваки корак исцртава се на табли и више пута „проради” пре него што се крене у хапшење. Полицајци ове Линије (њихов број службена је тајна, али се наглашава да их има више него раније) користе, баш „к’о на филму”, технике маскирања и најновија техничка достигнућа, попут бежичних бубица за прислушкивање разговора, које су, пошто се стављају у уво, потпуно неупадљиве, а покривају радијус од три и по километара и то не на стандардним, већ специјалним, новим фреквенцијама.

Ништа без пса

Ту је и употреба специјално обучених полицијских паса за проналажење дроге, који су од раније постојали „само формацијски”, али су тек сада искоришћени онако како треба.
Ноћна мора крагујевачких дилера живи у насељу Аеродром, на полицијском тенкодрому. На поздрав: „Где се, бре, Геџо”, реагује радосним лавежом и неуморним махањем репом. Реч је о полицијском службеном псу, дресираном да уз помоћ њуха проналази све врсте наркотика.
Без треме од објектива, пред новинарима, Геџа без проблема демонстрира своје вештине. Из цуга проналази хероин сакривен у пластичној кутији у бранику од једног насумице одабраног заплењеног аутомобила на полицијском плацу. Док га враћа у бокс, његов водич, млађи водник Марко Живковић, нуди нам да пробамо да било коју дрогу сакријемо било где. Резултат је потпуно исти. Иако је био затворен за време скривања, Геџа и овај „постављени задатак” решава као од шале, лајући и гребући по месту на возилу где је сакривена дрога.
За разлику од паса који служе за напад или откривање експлозива, Геџина живост и темперамент препорука су за посао којим се бави. Иначе, у питању је представник расе која се одликује великом интелигенцијом, добром нарави и идеална је за кућне љубимце.
Геџа, или ако ћемо по педигреу Гастон Блонди Бој, двоипогодишњи је мужјак лабрадора ретривера расе „пас Светог Хуберта”.
– Још на обуци у Београду, где је и купљен, „крштен” је као Геџа, и мени је драго, јер како и доликује једном правом геџовану стигао је у срце Шумадије, каже његов водич Марко.
Иначе, Марко и Геџа заједно су прошли обуку која траје шест месеци у полицијском центру за обуку на Бежанијској коси. На питање како се пас дресира да открива све врсте дроге и да ли је истина да се приликом обуке смишљено „навлачи” на дрогу, његов водич Марко одговара:
– Пас попут Геџе обучава се на основу његовог изузетног њуха, јер такав пас има чак 220 милиона ћелија чула мириса. Због тога он, када је марихуана у питању, може без проблема да на километар осети све што је на бази ТХЦ-еа. Иначе, Геџа, као и сваки други пас, има толико осетљив дигестивни тракт да би угинуо у року од пар дана када би му се убризгавали наркотици, одговорно тврди Живковић.
Баш због тога весели и дружељубиви Геџа перфектно је дресиран, а да би се спречила тровања или „поткупљивања” једе само одређену храну, из једне порције, која увек у боксу стоји на истом месту и, наравно, само из руке свог водича Марка.

Одрешене руке

По успешно завршеном акције не одмара се на ловорикама, него цела екипа, са руководиоцем на челу, поново на табли, попут спортиста, анализира завршено хапшење, проверава да се није поткрала нека грешка, а свака грешка, због свих врста ватреног оружја којим баратају дилери дроге – може да буде кобна.
осим нових метода, бољем и бржем хватању криминалаца допринели су и боља сарадња са тужилаштвом и правосудним органима, нови закон о наркотицима и промењени односи у крагујевачкој полицији. Више се не дешава да полиција ухапси дилера, а он већ поподне буде на слободи. Радници Линије за сузбијање кријумчарења и наркоманије имају и много веће разумевање непосредних руководилаца и начелника, а као илустрацију за то наш саговорник наводи пример када су, при потери, брзином од 150 километара, ударили службеним возилом у аутобус. После удара и окретања наставили су потеру, стигли гоњеног и ухватили га са највећом на овој територији икада заплењеном количином дроге. Некада би због судара били „разапети”, а сада су за обављени задатак добили похвале.
Ни друга, старешинска страна, не остаје дужна за комплименте на рачун рада Линије за сузбијање кријумчарења и наркотика. Сем новчаних стимулација, не изостају ни усмена признања. Наленик крагујевачког СУП-а Иван Ђоровић каже да је реч о људима који раде даноноћно. То се и види.