USAID projekat jačanja okruženja za održivost medija – Rok 30.11.2018.

USAID projekat jačanja okruženja za održivost medija

MEDIA DIGITIZER PROGRAM – OTVORENI POZIV

U okviru USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija, otvoren je poziv za učešće u Media Digitizer programu, čiji je cilj da unapredi poslovanje medija i medijskih organizacija u digitalnoj sferi i pomogne razvoj održivih poslovnih modela.

Učesnicima Media Digitizer programa biće obezbeđena intenzivna tehnička i mentorska podrška u trajanju od najviše tri meseca, i to na osnovu individualnog pristupa i plana kreiranog prema potrebama pojedinačnog medija/organizacije.

Zavisno od postavljenih ciljeva i uspešnosti, učesnici programa će imati priliku da apliciraju za  finansijsku podršku nakon završetka programa, kao i prostor da svoje aktivnosti predstave na velikom godišnjem Media Talks događaju.

Bez obzira na to da li ste tradicionalni medij koji ima digitalne kanale ili ste internet portal, Media Digitizer je za vas ako:

 

 • Želite da osmislite i testirate novi biznis model u digitalnom okruženju koji će doprineti finansijskoj održivosti vašeg medija, uz elemente kao što su, ali nisu ograničeni na: oglašavanje, pretplatu, članstvo, grupno finansiranje, donacije, pružanje novih usluga, pružanje novih medijskih proizvoda i slično;
 • Želite da razvijete novu ili unapredite postojeću digitalnu platformu ili proizvod u cilju finansijske održivosti;
 • Želite da unapredite sadržaj koji kreirate za svoju publiku, kroz uvođenje novih formata, distributivnih kanala ili tehnika za poboljšanje kvaliteta prezentacije i plasmana sadržaja;
 • Želite da uvedete nov digitalni kanal komunikacije ili unapredite komunikaciju sa publikom;
 • Želite da unapredite poslovanje svog medija u digitalnoj sferi kroz kreiranje nove poslovne strategije i poslovnog plana;
 • Želite da se prilagodite digitalnom dobu i razvijete određene segmente poslovanja, kroz unapređenje unutrašnje organizacije, promenu radnih procesa, treninge, mentorstva, a sve u krajnjem cilju finansijske održivosti medija ili medijskog proizvoda;
 • Potrebne su vam obuke za zaposlene na teme digitalnog marketinga, upotrebe novih tehnologija, prodaje ili standardizacije oglasnog prostora i sl.

Potrebno je da učesnici u programu:

 

 • Imaju jasnu viziju u kom pravcu žele da razvijaju svoje poslovanje;
 • Da imaju jasno definisane ciljeve koje žele da postignu i koji vode ka većoj finansijskoj održivosti;
 • Da angažovanima na projektu omoguće uvid u analitiku svojih sajtova/aplikacija;
 • Da angažovanima na projektu omoguće uvid u svoje radne procese i organizaciju;
 • Da su spremni i posvećeni da promene principe svog poslovanja i poslovni plan, u cilju dugoročne finansijske održivosti.

ŠTA MEDIA DIGITIZER PROGRAM OMOGUĆAVA?

Tokom trajanja Media Digitizer programa, učesnicima će biti obezbeđeni:

 • Razvoj posebne metodologije za svaki pojedinačni medij sa fokusom na dogovorenu temu i postavljene ciljeve, sa dogovorenim trajanjem i dinamikom primene programa;
 • Rad sa ekspertima i mentorima kako onlajn tako i kroz podršku na terenu;
 • Prilika za direktnu finansijsku podršku (grant) za primenu novih biznis modela i digitalnih rešenja (a u koju ne spadaju plate, honorari i operativni troškovi).
 • Priliku za indirektnu finansijsku podršku kroz druge vidove finansiranja a zavisno od specifičnih potreba medija.
 • Ekspertizu iz oblasti uredništva, kreiranja sadržaja, video produkcije, digitalnog marketinga, društvenih mreža, poslovnog planiranja, grupnog finansiranja, oglašavanja, prodaje, internet bezbednosti i sl.

FINANSIRANJE I PODRŠKA NAKON ZAVRŠETKA PROGRAMA

Izabrani učesnici Media Digitizer-a koji ispunjavaju kriterijume i postignu rezultate, mogu dobiti priliku da apliciraju za finansijsku podršku nakon završetka programa, koja će im pomoći u daljem razvoju i održivosti poslovanja.

Objavljivanje ovog poziva ne obavezuje USAID projekat jačanja okruženja za održivost medija odnosno IREX, na pružanje finansijske podrške učesnicima programa.

KRITERIJUMI ZA PRIJAVU

Rok za prijavu je 30. novembar 2018. godine za medije ili medijske organizacije koje su:

 • Osnovane ili su registrovale svoje poslovanje u Srbiji
 • Fokusirane na informisanje građana u javnom interesu
 • Poštuju etičke i profesionalne standarde
 • Traže način da izgrade održiv model poslovanja

INFO SESIJA

Info sesija o ovom pozivu za apliciranje biće održana 16. novembra 2018. od 11.00 do 12.30 u Medija Centru – Terazije 3, Beograd.

Molimo sve zainteresovane da svoje prisustvo na info sesiji potvrde slanjem mejla na adresu: jozegovic@irex.org najkasnije do 15. novembra 2018.

VAŽNI DATUMI

Rok za prijavu: 30. novembar 2018.

Info sesija: 16. novembar 2018.

Izbor učesnika i objava: 15. decembar 2018.

Trajanje programa: februar – april 2019.

Učesnici koji uđu u uži izbor, mogu biti kontaktirani za dubinski intervju i preciznije definisanje ciljeva i planiranih aktivnosti.

PRIJAVITE SE POPUNJAVANJEM FORMULARA

Za sva dodatna pitanja i informacije, možete nam se obratiti na mejl: jozegovic@irex.org ili na broj telefona: 060 080 58 70.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI 2018

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja u 2018. godini, novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” 2018.

U 2018. godini nastavlja se višegodišnji projekat Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” čiji je cilj da doprinese višem stepenu profesionalizma članica PU „Lokal pres” i putem primene novinarskog kodeksa doprinese boljem i kvalitetnijem informisanju građana u lokalnim zajednicama. Projekat je finansijski podržan od strane Civil Rights Defenders Tokom projekta  planirane su aktivnosti: Zastupanja članica […]

DETALJI O PROJEKTU
Mladi mediji 2018.

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom i tokom 2018. godine realizuje trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati radionicu za multiplikatore tokom maja meseca u Kragujevcu, zatim još jednu Letnju novinarsku školu za srednjoškolce u junu u Kraljevu, kao i napredni trening iz novinarstva za najbolje polaznike prošlogodišnje i […]

DETALJI O PROJEKTU