NUNS, NDNV, ANEM i LP: Gradonacelnik Kragujevca svesno ugrožava lokalne medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres (LP) podržavaju javni protest kragujevačkih novinara i njihov zahtev da Grad Kragujevac što pre raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija. Tri udruženja apeluju na novi saziv Skupštine Kragujevca da od gradonačelnika zahteva da hitno raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja.

NUNS, NDNV, ANEM i LP smatraju da gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić svesno ignoriše zakonom propisanu obavezu lokalne samouprave da budžetskim novcem sufinansira medijske sadržaje u javnom interesu. To je Nikolić nedvosmisleno potvrdio i u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima kragujevačkih medija u kojem su učestvovali i predstavnici NUNS-a, NDVN-a, ANEM-a i LP-a.

Posle protesta ispred gradske skupštine, predstavnici medija ponovili su gradonačelniku zahtev da Grad konačno raspiše javni konkurs za medijske projekte. Nikolić je, međutim, uporno ponavljao da u budžetu nema novca za medije, iako su za to planirana sredstva u iznosu od 80 miliona dinara. Predstavnici medija su podsetili gradonačelnika da je više puta, ove kao i prošle godine, javno obećao da će konkurs biti raspisan.

Podsetili su ga i da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji ne sufinansira medijske projekte, te da je na razne načine, na netransparentan način, grad izdvojio desetine miliona dinara za Radio televiziju Kragujevac, diskriminišući tako sve ostale lokalne medije. Ukazali su mu i da su svesni finansijskih problema Grada, ali i da je uprkos tome nedavno raspisan konkurs za oblast kulture, te da je jasno da gradonačelnik lično ignoriše medije, izuzev RTK, i da tako najdirektnije ugrožava pravo građana na svestrano informisanje.

Gradonačelnik je u susretu sa kragujevačkih urednicima i novinarima i predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, pored namernog ignorisanja zakonskih obaveza, demonstrirao i zabrinjavajuće nepoznavanje medijske legislative, kao i potpuno odsustvo svesti o ulozi medija u društvu i demokratskim procesima.

Takav odnos prema medijima suprotan je ne samo domaćem zakonodavstvu već i međunarodnim konvencijama i direktivama o slobodi izražavanja i informisanja, kao i o medijskom pluralizmu.

NUNS – NDNV – LP- ANEM Beograd, Novi Sad, Kragujevac 11.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

Mladi mediji 2020

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom tokom 2020. godine realizuje novi trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati Letnnju novinsrku školu za nove polaznike, zatim još jednu radionicu za najuspešnije polaznike iz prethodnih godina, Zbog pandemije COVID 19 ove radionice će biti organizovane online. U okviru projekta biće odabrana […]

DETALJI O PROJEKTU
Javno zagovaranje “ZA sadržaje za mlade”

Kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture i informisanja medijima dodeljuju značajna sredstva za kreiranje sadržaja. Međutim, deca i mladi su vrlo retko u fokusu tih medijskih sadržaja. PU Lokal pres je tokom 2019. godine analizirao medijske konkurse 40 gradova i opština na teritoriji Srbije. […]

DETALJI O PROJEKTU
Local Press Laboratorija

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije. U pitanju program podrške lokalnim medijima u okviru koga 4 medija, članice Lokal presa, na različite načine pokušavaju da se povežu sa svojom publikom. Mediji koji učestvuju u ovom projektu su Grad […]

DETALJI O PROJEKTU