Grupa “Grupa”: Istraživanje sebe i pozorišta

Grupa, “Grupa” udruženje je mladih glumaca koji se pozorištem bave iz ljubavi i osećaja slobode. Osetivši potrebu za razvojom glume u Kraljevu Vladan Slavkovic-Slavko, glumac Kraljevačkog pozorišta, odlučio je da okupi mlade s istim interesovanjima. ,,Grupa Grupa” nastaje sasvim slucajno pre 10 godina. Danas se okupljaju u prostorijama Evergrina.

– Kao što kod nas sve funkcionise potpuno slučajno tako se i naziv javio slučajno. Kada sam razmišljao o tome kako bih nazvao svoje udruženje za cilj sam imao da se u naziv sadrzi slovo R, kao glavna stvar koja se pamti. Tada sam se dosetio reči grupa, ima slovo R i čini spoj, a Grupa, Grupa je tautološki nacin za otklanjanje dileme, kaže Slavković

Udruzenje ,,Grupa Grupa” otvoreno je, po Slavkovićevim rečima, za sve teme. To je mesto gde ljudi slobodno mogu da spoznaju sebe i gde se otvoreno i samostalno suočavaju sa svojim problemima. Ovi mladi glumci forsiraju prikazivanje što brutalnije realnosti. Nadaju se da će svojim radom uspeti da osvetle vidike društvu koje sve više ulazi u potpuni mrak.

Najveci problem ovog slobodnog i otvorenog udruženja, jeste možda baš to što su previše otvoreni i direktni, kažu, pa zbog toga ni danas, posle 10 godina oni nemaju nijedan oblik finansijske podrške. Međutim, to ove mlade i ambiciozne ljude nije sprečilo da se sami izbore za svoje ciljeve.

– Želeći da pokažemo da možemo, ali i iz protesta  2013. godine očistili smo dvorište OŠ ,,IV Kraljevacki bataljon” i tu napravili svoju prvu samostalnu predstavu pod nazivom ,,Dragi tata”. Baš ova predstava bila je dalji pokretač svega, objašnjava Slavković.

Incident koji se dogodio na  generalnoj probi predstave ulio je još veću snagu i želju za radom članovima ,,Grupe”.

– Za vreme trajanja generalne probe, predstave čija je tema bila maloletnička delikvencija u dvorištu su se pojavile specijalne policijske jedinice misleći da se zaista dešava nasilje. Pošto smo objasnili da se radi o predstavi oni su otišli bez i jedne reči. To je značilo, da je za predstavu pogođen pravi ambijent i pravo vreme, priča naš sagovornik.

Posle ove predstave ,,Grupa Grupa” osniva festival A.N.F.I featar, koji se ove godine održava peti put.

Slavković kaže da se od mladih glumaca svakako može naučiti puno. Da svi u udruženju ,,Grupa Grupa” funkcionišu kao jedna celina koja je povezana i izvan dešavanja grupe. Poručuje svima koji žele da se bave glumom, da dignu glas i da se ne boje.

Lejla Košuta

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
MLADI

PU Lokal pres u partnerstvu sa MDI, KOMS i Novim magazinom sprovodi projekat pod nazovom MLADI, Cilj projekta je podška građanskom aktivizmu mladih jačanjem njihovog medijskog prisustva. Ideja projakta je da osposobi mlade ljude znanjem i alatima potrebnim za zastupanje njihovih interesa u medijskoj sferi, senzibilizacija i motivisanje medija da integrišu mlade I teme od […]

DETALJI O PROJEKTU
Abeceda u zagovaranju za medije i mlade

PU Lokal pres u periodu od 14. aprila 2019. do 31. oktobra 2019. godine sprovodi projekat pod nazovom “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade”. Opšti cilj projekta “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade” je jačanje demokratskog društva u Srbiji , utemeljenog na kulturi učešća građana u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi. Specifični […]

DETALJI O PROJEKTU