Đacima romske nacionalnosti, knjige mnogo znače

Smanjenje predsrasuda i segregacije, jednaka prava i tolerancija, sprečavanje „osipanja“ romske dece iz obrazovnog sistema, kao povezivanje i saradnja relevantnih institucija i organizacija, neke su od ključnih preporuka za bolje uključivanje romske dece u obrazovni sistem.

Osnovno obrazovanje i vaspitanje se obično smatra odgovornošću države, odnosno Ministarstva prosvete..Istraživanja, međutim, pokazuju da polovina učenika romske nacionalnosti zbog siromaštva ne poseduje obavezne udžbenike, dodatne materijale i druga neophodna sredstva za  nastavu što im u stvari ograničava mogućnosti učenja i otežava učenje.

Opštine Knjaževac trudi se već nekoliko godina unazad da ovaj problem prevaziđe obezbeđujući besplatne udžbenike i školski pribor, ali i užinu  i besplatan prevoz svim učenicima osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Veoma značajna je sve veća saradnja obrazovnih institucija sa lokalnom samoupravom uz čiju pomoć se utiče na poboljšanje životnih uslova i obrazovanja romske zajednice.

O angažovanju opšine govori nam Ljubinka Simić, romski  koordinator

U osnovnoj školi „Kaplar“ je negde oko desetak prvaka, u osnovnoj školi „Vuk“ mislim da je oko šestoro, a u osnovnoj  školi „Dubrava“ petoro prvaka. Da li će ta deca ići redovno u školu ili ne, zavisi od roditelja, koji nažalost još uvek odlaze u zemlje zapadne Evrope kao, takozvani lažni azilanti odnosno, što bi oni rekli trbuhom za kruhom.

Situacija je, za sada, dobra. Potrudili smo se da na vreme obiđemo sve porodice. Još u junu-julu mesecu je odrađena kampanja među roditeljima predškolca i prvaka. Rečeno im je šta je potrebno od dokumentacije, upućeni su gde da odu kako doći do zdravstvene dokumentacije, do izvoda, zatim kad je upis, kad su zakazana testiranja – kaže Ljubinka Simić.

Pored lokalne samouprave u Knjaževcu su se u rešavanje problema integracije romskih đaka uključila i udruženja građana.

NVO “Edukativni centar TIM“ je jedna od organizacija u Knjaževcu koja u svom radu posebnu pažnju posvećuje romskoj zajednici.

Tokom godina, različite organizacije su realizovale različite programe i projekte namenjene podršci siromašnoj deci i učenicima romske nacionalnosti. Marginalizovane grupe poput siromašnih Roma, samohranih roditelja, postale su vidljivije u javnosti zahvaljujući radu organizacija civilnog društva. Posebno treba istaći veoma značajnu saradnju nevladinog sektora sa romskim kordinatorom lokalne zajednice – kaže Ivan Milutinović, kordinator “Edukativnog centra TIM“.

Milutinović je izneo da je veoma značajna sve veća saradnja OCD sa lokalnom samoupravom u Knjaževcu preko koje se utiče na poboljšanje životnih uslova i obrazovanja romske zajednice. Dodaje pri tom, da je za unapređenje položaja romske dece u sistemu obrazovanja, ali i položaja Roma uopšte neophodna koordinirana akcija države, lokalne zajednice i lokalnih udruženja.

http://www.romski.net/srb/skolski-pribor-i-za-ucenike-romske-nacionalnosti/

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
Mladi mediji 2019

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom i tokom 2018. godine realizuje trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati radionicu za multiplikatore tokom marta meseca u Vrnjačkoj Banji, zatim još jednu Letnju novinarsku školu za srednjoškolce u junu za srednjoškolce iz Sremske Mitrovice, Šapca i Loznice. Osnovni ciljevi projekta su: […]

DETALJI O PROJEKTU
Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” 2018.

U 2018. godini nastavlja se višegodišnji projekat Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” čiji je cilj da doprinese višem stepenu profesionalizma članica PU „Lokal pres” i putem primene novinarskog kodeksa doprinese boljem i kvalitetnijem informisanju građana u lokalnim zajednicama. Projekat je finansijski podržan od strane Civil Rights Defenders Tokom projekta  planirane su aktivnosti: Zastupanja članica […]

DETALJI O PROJEKTU