Скринингом до очувања здравља

У оквиру скриниг програма за рано откривање рака грлића материце у трстеничком Дому здравља од половине фебруара до краја октобра 2013. године прегледано је 1.455 жена старости од 25 до 64 године. Од до сада прегледаних пацијенткиња уредан налаз су имале 1.424 жене, а након додатних анализа није дијагностикован ни један карцином

 

Са организованим скрининг програмом за рано откривање рака грлића материце у трстеничком Дому здравља кренуло се 18. фебруара ове године и до 31. октобра на преглед се од 1.698 позваних жена одазвало чак 1.495, а међу пацијенткињама које су прихватиле да провере своје репродуктивно здравље њих 40-так је, из оправданих (углавном здравствених) разлога било принуђено да одложи преглед – каже др Драгана Поповић, директорка Дома здравља у Трстенику.

 

Према њеним речима, од до сада прегледаних пацијенткиња ИИИ А групу имало је 20 жена, ИИИ Б 11, биопсија је урађена код девет пацијенткиња, код 27 је због инфекција поновљен Папаниколау тест, а након обављених прегледа и свих потребних анализа није дијагностикован ниједан карцином. Докторка Поповић каже да према евиденцији коју има Дом здравља, у Трстенику има близу 12.000 жена старости од 25 до 64 године, а планирано је да се за прве три године организованог скринига прегледа између 7.000 и 8.000 жена.

 

Скрининг програм за рано откривање рака грлића материце од децембра прошле године спроводи се и у крушевачком Дому здравља, до краја октобра прегледано је 6.300 пацијенткиња (око 3.800 жена из различитих разлога је одбило да се одазове), а након обављених прегледа и свих потребних анализа регистровано 47 преканцероза и шест карцинома. Дом здравља у Ћићевцу још увек није укључен у програм за масовно рано откривање рака грлића материце, а према речима Зорана Миливојевића, директора Дома здравља, ова установа за сада обавља опортуни скриниг, а у организовани ће се укључити постепено, односно, када буде формирала своје ресурсе.

 

Скрининг програм подразумева превентивне прегледе наизглед здраве популације, а како би се регистровале оне особе које показују ране знаке болести или предиспозицију ка њиховом настанку. С обзиром на то да је рано откривен карцином грлића материце сто одсто излечив, препорука је да свака жена старости од 25 до 64 године треба да иде на превентивне прегледе, а након три узастопна нормална налаза, једном на две до три године.