Редовни прегледи спашавају живот!

У оквиру скриниг програма за рано откривање рака грлића материце, који крушевачки Дом здравља спроводи од децембра прошле године, до краја октобра прегледано је близу 6.300 пацијенткиња. Након обављених прегледа и свих потребних анализа регистровано је шест карцинома

 

На превентивни преглед до краја октобра позвано је преко 10.500 жена од чега је око 3.800 из различитих разлога одбило је да се одазове на скрининг, а међу прегледаним пацијенткињама су жене старости од 25 до 64 године. Од до сада прегледаних пацијенткиња уредан налаз има око 4.000 жена. Трећу А групу има 878 жена, ИИИ Б – 262, ИВ групу има 17, а пету једна жена (инфазивни карцином). Након додатних анализа утрђено је 47 преканцероза и шест карцинома – каже др Владимир Савић, начелник крушевачког Диспанзера за жене.

 

Према његовим речима, скрининг подразумева превентивне прегледе наизглед здраве популације како би се регистровале оне особе које показују ране знаке неке болести или предиспозицију ка њиховом настанку.

 

Значај раног откривања карцинома грлића материце је огроман јер је онда излечивост стопроцентра – каже др Савић, додајући да редовни прегледи (скрининг) имају за циљ да се промене да грлићу материце пронађу рано (пре него што прерасту у карцином и када могу лако да се отклоне), да се скриниг обавља Папаниколау тестом, те да свака жена старости од 25 до 64 године треба да иде сваке године на прегледе, а након три узастопна нормална налаза, једном на 2 до 3 године.

 

Рак грлића материце проузрокован је Хуманим папилома вирусом и иако постоји више од 100 типова ХПВ-а, тек 15-так може да изазове ову болест. Већина људи је у једном периоду живота заражена овим вирусом што најчешће прође без компликација али, уколико инфекција не прође, ризик за настанак рака грлића материце се повећава.

 

Крушевац је један од неколико градова у Србији у којима се тренутно спроводи скриниг програм за рано откривање карцинома грлића материце, а план је да се за три године колико ће трајати овај програм, у Диспанзеру за жене прегледа 13.500 жена.