Превазићи сопствене страхове

У Колубарском округу током прошле године 83 жене су оболеле од карцинома дојке, а 24 су 2012. умрле од ове подмукле болести. Претпоставља се да ће у овој години број новооболелих жена бити већи, јер се, уз подршку Министарства здравља, у Ваљеву спроводи акција скрининга раног отркивања карцинома дојке. Акцијом би требало да буде обухваћен велики број жена из свих шест општина Колубарског округа. Позиви су упућени на 12.300 адреса, до сада се одазвало 3.100 жена. А након прегледа показало се код 64 жене да су резултати, медицински речено, позитивни.

 

Шефица Одељења онкологије у Ваљевској болници, др Весна Бановић, каже да је ова акција показала своју важност, испољила је пуни значај превентивног прегледа када је у питању откривање карцинома дојке.

 

– Да нема ове акције многе жене никада не би самоиницијативно дошле на преглед и не би се благовремено открила болест. На срећу, код највећег броја жена болест је откривена у раној фази тако да је излечење извесно – казе др Бановић.

 

Додаје да жене или често одлазе код лекара или их никада не посећују. И управо код  тих жена које никада нису биле на прегледу откривене су понеке промене на дојкама.

 

На важност борбе против рака дојке  скренуле су пажњу и ваљевске новинарке које су заједнички обавиле превентивни преглед и тако послале поруку суграђанкама да то и саме учине. У сарадњи са ваљевском подружницом Друштва за борбу против рака Србије, новинарке су сопственим примером показале јавности колико су превентивни и редовни прегледи дојки важни, али и да стоје иза онога што сваке године понављају у својим извештајима.

 

Новинарка дописништва РТС-а у Ваљеву, Слађана Васиљевић, истицала је онда да већ десет година редовно одлази на прегледе јер сматра важним да свака жена после 30 године живота прати промене на својим дојкама.

 

– Мој савет женама је да превазиђу сопствене страхове и дођу на преглед, јер откривање малигнитета у раној фази даје добре могућности за излечење. Сматрам да је ово и задатак нас новинарки да пренесемо поруку суграђанкама које, ако верују у јавну реч, вероваће и нама – поручила је Васиљевићева.

 

Др Весна Бановић наглашава да терапија даје одличне резултате код рано откривених промена.

 

– Веома је важно да жене науче да саме обаве прегледе, али и да долазе код нас на повремене консултације и прегледе ултразвуком или мамографом. Јер је суштина, због чега се и ради скрининг, да се открију оне промене које не могу да се напипају, а код којих је излечење стопроцентно. Циљ је да овим акцијама не дозволимо да жене на прегледе долазе у оним стадијумима у којима нам иначе долазе, када је болест већ у метастази – наглашава др Бановић напомињући да би девојке требало да се обуче и обављају прегледе већ од 18 године, али и да им повремено то уради лекар. На тај начин стиче се навика да воде рачуна о себи и свом здрављу.

 

– Овом акцијом желимо да пошаљемо поруку женама да и у случају да нису ништа приметиле на својим грудима додју на преглед – порука је др Весне Крстевске. Досадашњи резултати су показали да је за око двадесет одсто прегледаних неопходно даље праћење, дијагностика и евентуална интервенција.