Млади чувају старину

Слике Крушевца“ назив је оригиналног пројекта младих Крушевљана, који су одличили да трајно сачувају градско наслеђе. За мало више од месец дана дигитализовали су старе, пожутеле фотографије из историјских и приватних архива, али и новије слике града, које ће тек представљати сведочанства о једном времену.

 

Радознали истраживачи на овом поратлу имају прилике и да прочитјау мање познате чињенице из градске историје, да погледјау видео разгледнице, прве авио – снимке Крушевца, као и више вредних докумената, огласа, натписа из штампе. Да је цео пројекат више него успео, најсрећније сведоче резултати анкете на сајту : чак 95 посто посетилаца сматра да је овај портал значај „он- лајн“ трезор успомена и културног наслеђа града.

 

Милош Стојадиновић, апсолвент Високе школе техничких струковних студија у чачку и покретач „фејсбук“ странице „У времену старог Крушевца“ део је тима „ИдејНет“ клуба, који потписује „Слике Крушевца“.

 

– Покретање сајта је пун погодак, јер ако тражимо слике Крушевца наћи ћемо их прво на овом сајту – напомиње Милош Стојадиновић. – Можда ће неко разгледањем ових фотографија доћи на идеју да уради зграду попут ових са сјајном архитектуром којих, нажалост, више нема у нашем граду, с обзиром на то да многи Крушевљани жале што је порушен стари Крушевац (како иначе волим да га назовем) или прецизније, зграде које су се налазиле у строгом центру града око Косовског споменика и дуж главне улице од Газиместанског трга до Цркве Светог ђорђа.

 

Теодора ђорђевић напомиње да је схватила како мали број људи који живи у Крушевцу, познаје историју ргада.

 

– Многи се и не интересују што је стварно страшно, јер не можете говорити о Крушевцу, уколико не познајете стари Крушевац – сматра Теодора. – Сматрам да је овај пројекат феноменалан начин да се људима приближи, онај стари, помало заборављени Крушевац.

 

Архитекта Милан Милетић задужен је за 3Д моделе на порталу и уз помоћ његове вештине, посетиоци „шетају“ старим градом.

 

– За пројекат сам чуо захваљујући пријатељици Милени Миленковић и одмах сам дошао да идеју како бих могао да помогнем, нарочито при изради 3Д модела објеката који, на жалост, више не постоје – прича Милан. – Тако смо дошли и до 3Д шетње кроз стари Крушевац. Посао је доста обиман и захтева израду великог броја модела, али на крају, посетиоци сајта на лакши начин могу да сагледају архитектуру некадашњег града из различитих углова.

 

Већина чланова тима прикључила се пројекту из радозналости. Александар Ристић додаје да се активирао како би између осталог сутра својој деци показао цео рад.

 

– Наишли смо на доста занимљивих прича, фотографија, података, открили практично сасвим другачији „дух града“ – истиче Јелена Степановић. – Тим „ИдејНета“ на једном месту пружа људима могућност да упознају некадашњу уметност, културу и шарм Крушевца, тако да ће га више заволети, а и надам се, подастканути на питање о нашем, данашњем опхођењу према граду. Да ли је 21. век донео напредак или назадовање у култури Крушевца?

 

– Представили смо историју, архитектуру, културу, фотографије, интервјуе, 3Д „шетњу“ кроз Крушевац – истиче Адријана Милосављевић. – Ту су и приче суграђана, записи путописаца, сведочанства претходна три века.

 

 Аутори се надају да ће након упознавања са садржајем дигитализованог наслеђа, људи пожелети да те информације поделе са другима, да их „лајкују, твитну, причају о њима“. Записи Феликса Каница, праисторија и антика, прве гимназије, банка, ослобођења од рзаличитих освајача, само су неки од драгоцених елемената који су на располагању.

 

– Уколико сте забележили неки моменат својим фотоапаратом, мобилним телефоном или оловком, или желите да на неки други начин допринесете квалитету овог пројекта – контактирајте нас! – поручују на крају млади чувари историје.