Милица Цакић – Пожаревачка гимназија – изазов даровитости

Милица Цакић је рођена у Пожаревцу 20. новембра 1995. године и сада је матурант друштвено-језичког смера у Пожаревачкој гимназији. Посебно је интересују језици и музика. Ове године учествовала је на Државном такмичењу из енглеског језика. Током школовања била је прва на државном такмичењу из латинског језика и чланица хора „Лазарице“ са којим је освојила прво место на такмичењу средњошколских хорова. Носилац је стипендије Министарства просвете, науке и технолошког развоја за даровите ученике.

 

Током школовања у Пожаревачкој гимназији имала је континуирано одличан успех. Лако и брзо учи садржаје који су у сфери њених интересовања.

 

Говори енглески, француски и немачки, добро познаје латински и проучава јапански језик. Воли да изучава матерњи језик, књижевност, филозофију, историју, уметност, савремену музику. Интересују је класични језици – латински, као и психологија, математика и информатика.Привлачи је упознавање културе народа преко упознавања језика и откривање узрока и последица људског понашања.

 

За себе каже да је: „Дружељубива, интелигентна, толерантна, смирена, не баш сигурна у себе, емотивна, одана, добар слушалац, елоквентна, контеплативна, а не од акција (као Хамлет), лења, маштовита, креативна, необичаног смисла за хумор, повремено иронична“.

 

Воли да учи са људима који имају слична интересовања и ниво знања као она, или сама уз музику. Настоји да прошири своја сазнања у контакту са људима који су боље информисани. Завршила је музичку школу и свира клавир.

 

Вршњаке би могла да учи школским предметима које зна, а и ван тога толеранцији, самоконтроли и смирености.

 

Воли да чита фантастику и историјске романе. Не гледа ТВ, али прати интернет. Активна је у раду филозофске секције. Пише, излази, дружи се.

 

Родитељи кажу да лако учи, без видног напора, да је интелектуални изазови додатно мотивишу и да воли да разговара о темама које је интересују. „Има обичај да разговара на енглеском, а понекад и латинском језику“. Као личност је хумана, добровољни је давалац крви и помагала је у поплавама. Виде је као успешног студента. Желе да она прошири своја знања и постигнућа и да открије нова која је допуњују.

 

Милица жели да студира српски или енглески језик и буде професор, преводилац или библиотекар.