Марко Тадић – Пожаревачка гимназија – изазов даровитости

Марко Тадић је рођен у Београду 12. септембра 1995. године и сада је ученик четвртог разреда друштвено-језичког смера у Пожаревачкој гимназији. Посебно га интересују музика, страни језици и друштвене науке. Ове године је на такмичењу из енглеског језика Hippo English Language Competition у организацији више међународних испитних институција и издавача Pearson, освојио прво место и пласирао се за учешће на Међународном такмичењу које се одржава у Италији 11.05.2014 у граду Lido di Jesolo.

 

Током четворогодишњег школовања у Пожаревачкој гимназији Марко је уз вредно учење и изузетан успех био стални учесник школских приредби, тако да је постао препознатљив по популарној музици коју свира. Показује више склоности за друштвене науке, тако да са лакоћом учи језике, историју и ликовну културу. Говори енглески и италијански језик. Воли психологију и филозофију. „Волим да знам како људи и друштво функционишу“.

 

Теоријске делове предмета воли да учи сам, уз додатну литературу и музику. „Волим да радим задатке уз музику, што ме опушта и омогућава ми да ефикасније радим“. У друштву вежба задатке из математике или физике. Сматра да би могао да подучава своје вршњаке у енглеском језику.

 

Рано је показао интересовање за читање и учење, тако да је неке наставне садржаје, предвиђене за гимназију, савладао, уз додатну литературу, у основној школи. Породица је подржавала заинтересованост и понудила додатне садржаје у виду књига, речника, атласа и разговора. Усвојена знања доводила су до тога да му понекад у школи буде незанимљиво, али га је неким случајевима и подстицало да ради на градиву. Самостално продубљује знања из области које га интересују.

 

За себе каже да је „Интровертан, разноврсног интересовања“. Родитељи га описују као веома радозналог, добро обавештеног, са великом познавањем опште културе и бројним интересовањима за различите области. Истичу да „Највише ужива у креативним активностимау којима може да пружи свој допринос и изрази свој суд“.

 

Похвале га веома мотивишу и и подстичу на даље успехе. Воли креативне изазове и уме да се носи са неуспехом на адекватан начин, али га не мотивише. У школски рад увео би више демонстрирања и стицања практичног знања. Ужива у гледању филмова, слушању музике, читању музичких часописа и књига за које добије препоруку породице, пријатеља или сазнаје на интернету. На телевизији прати политичке емисије, а од сајтова најчешће посећује B92 за вести, Buzzfeed за забаву, као и бројне музичке блогове. Када би био у прилици да упозна знамените личности били би то: Зоран Ђинђић, Чарли Чаплин, Салвадор Дали и Сигмунд Фројд. Хоби му је музичка продукција и диџејинг.

 

Себе види у будућности као успешног студента. „Желео бих да се бавим оним што изаберем да студирам, али ако се укаже могућност да свој хоби претворим у професију, не би ми сметало“. Жеље родитеља су у складу са његовим: „Волели бисмо да Марко пронађе начин да испољи своју креативност и оригиналност уз примену својих знања и да на том путу пронађе срећу у животу“.