Кликни на дискриминацију!

Тема је била деликатна, али како и приличи младим људима, тренинг је захваљујући и предавачима протекао у изузетно ведрој и оптимистичкој атмосфери, као и детаљној едукацији о дискриминацији, која и на глобалном и нарочито на локалном плану представља све већи проблем, као да нам тога у претходном периоду није било довољно, и као да није донело и превише  невоља. Но, ово улива наду да ће се ствари полако али сигурно поправљати

 

Невладина организација Омладински форум за едукацију Рома (ОФЕР) у суботу и недељу 16. и 17. маја 2015. године одржала је дводневни тренинг о дискриминацији који је финансијски подржао „Civil Rights Defenders“!

 

Тренинг је био прилика да се млади Роми из региона, али и шире, упознају са феноменом дискриминације као друштвене појаве и проблема. Тренингу је присуствовало преко 30 девојака и младића ромске националности, из Врања, Бујановца, Сурдулице, Владичиног Хана, Врањске Бање, али и из Ниша и Зајечара.

 

Пет компоненти

 

Тема је била деликатна, али како и приличи младим људима, тренинг је захваљујући и предавачима протекао у изузетно ведрој и оптимистичкој атмосфери, као и детаљној едукацији о дискриминацији, која и на глобалном и нарочито на локалном плану представља све већи проблем, као да нам тога у претходном периоду није било довољно, и као да није донело и превише  невоља. Но, ово улива наду да ће се ствари полако али сигурно поправљати.

 

Млади Роми, који се ни по стајлингу, ни по понашању, ни у говору не разликују од својих вршњака других националности, током упознавања изнели су своје жеље и амбиције за будућност, као и своје хобије и склоности. Ту је била и глума, и политичке науке, и архитектура, а један млади учесник тренинга изразио је своју чврсту одлучност да постане кардиоваскуларни хирург. Сви су се изјаснили да воле спорт, и разне врсте музике, а оно што радује у њиховом укусу је најмање (или никако), „звезда гранда“).

 

Кенан Рашитовић, из НВО ОФЕР из Бујановца, истиче:

– Ово је први тренинг у оквиру пројекта „Заједно против дискриминације“, подржаног од шведске организације Civil rights defenders (ЦРД). Циљ пројекта је како да научимо групу од тридесетак младих како да препознају дискриминацију, како да реагују у датом моменту, коме да се обрате и како да правовремено извештавају о случајевима дискриминације и кршењу људских права. Пројекат садржи пет компоненти – едукација, мониторинг, истраживање, рад на терену и пријаву дискриминације на веб сајту „Кликни на дискриминацију“.

 

Тимски рад

 

Тренер, пак, Драгана Јовановић Аријас, по професији је социјална радница, ангажована у НВО Центру Е8, канцеларија у Врању, каже поводом тренинга:

– Мислимо да никада није довољно тренинга на ову тему. Оно што је мој утисак, то је да су млади врло отворени да преиспитују своје ставове и поступке, кад им се за то пружи прилика од стране одраслих. Јако је важно да млади не буду осуђивани, да им не намећемо своја мишљења, већ да их питамо шта они мисле и осећају. А онда они преузимају одређену одговорност да та искуства пренесу својим вршњацима.

 

Слично мисли и Ади Синани из Београда, саветник ромског програма ЦРД.

 

– ЦРД је невладина организација са седиштем у Стокхолму, која има канцеларије и широм нашег региона. Њен основни циљ је заштита људских права. Циљ, пак, овог тренинга је да оснажи младе ромске активисте и активисткиње како да препознају и извештавају о свим облицима повреда људских права.

 

– На овом принципу – сматра један од тренера Иван Апостоловић из Београда, из Центра за студије социјалне демократије – требало би да ојачамо капацитете младих и да их научимо како да препознају разне видове дискриминације и стереотипа, како би после стеченог знања то могли да примене у пракси.

 

Два дана тренинга био је јако иражен тимски рад, а теме су биле интересантне и актуелне: дискриминација – појам и врсте, најчешће дискриминисане групе, развој интелектуалне осетљивости, DIE модел – дескрипција, интерпретација и евалуација, стереотипи и етикетирање, неједнаке стартне позиције – позиција (не)привилегованих, предрасуде и децентрација.

 

На тренингу су детаљно изведене и образложене неке од дефиниција и класификација појмова значајних за разумевање дискриминације као друштвене појаве и проблема. Разумевање и именовање проблема, предуслов је за удруживање и покретање акција за његово решавање или позитивно деловање ка решавању тог проблема.