Изложба о развоју српског писма – од Ковачице до Хамбурга

Од 2013. и гостовања у Ковачици, изложба о развоју српског језика и писма ауторке Дајане Ђедовић обишла је више европских и градова у Србији, а уз гостовање на актуелном Сајму књига, од уторка поставку може да види и публика у Хамбургу

 

Турнеја изложби из сталне поставке Музеја језика и писма у Тршићу “Српско писмо и језик кроз историју” ауторке Дајане Ђедовић, која је почета у фебруару 2013. године гостовањем у Ковачици, настављена је на 59. Међународном сајму књига у Београду, где остаје до 2. новембра, а од уторка иста поставка изложена је и на Универзитету у Хамбургу.

 

– На Сајму књига изложба је отворена у понедељак 27. октобра, када је одржан и округли сто “Два века од почетка рада Вука Караџића – српска култура и европски концепт”, један од најпосећенијих током манифестације. Учествовали су стручњаци из Института за српски језик Српске академије наука и уметности, Института за књижевност и уметност, Филолошког факултета из Београда и нашег Музеја језика и писма из Тршића. Овај скуп смо искористили да представимо рад Музеја језика и писма и позитивне примере промоције српске културе у европском контексту. Задовољни смо што су уредници и организатори Сајма књига уврстили изложбу о развоју српског језика и писма у програм ове велике манифестације, а ми смо је представили на српском и енглеком језику – каже Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу.

 

Она објашњава да је током трибине указано на све садржаје у Тршићу који се у последњих пет година интензивно развијају, а то је пре свега преводилачка радионица, чији резултат рада су књиге о знаменитом месту на седам евроспких језика, превод изложбе на шест језика, као и све оно што обухвата програм резиденционалног боравка аутора из иностранства у Кући писаца.

 

– То на најбољи начин представља и наш град и Центар за културу, али пре свега име Вука Караџића. Захваљујући преводилачкој радионици и учесницима из Хамбурга, изложба о развоју нашег језика стигла је и у тај град – каже Ђедовићева и подсећа да је поставка до сада гостовала у Ковачици, Солуну, Атини, Анкари, Минску, Београду, Зајечару, Шапцу, Књажевцу, Кладову, Шапцу, Врању, Бечу, Санкт Петербургу.