ЗАПОСЛЕНИ – РЕТКА ПОЈАВА

Рома готово да нема међу стално запосленим грађанима општине Пријепоље, али их је (не)објашњиво мало и на евиденцији Филијале Националне службе за запошљавање

Осим неколико радника градске чистоће који раде у Јавном комуналном предузећу „Лим“, у Пријепољу готово да ни нема више Рома који би могли рећи да имају сталан посао. Истини за вољу, учешће Рома у укупном броју становника је веома мало, тек око 0,65 одсто а упућени тврде да слични разлози утичу и на њихово пријављивање на евиденцију незапослених као они који их опредељују да се нередовно и у скромном броју одазивају на пописима становништва.

Наравно, није познат број повремено ангажованих Рома – најчешће неколико сати до неколико дана – на пословима у некој од бројних, често и „фантомских“ приватних фирми.

Било како било, према подацима Филијале националне службе за запошљавање, у Пријепољу је на евиденцији незапослених тренутно се налази 18 припадника ромске националне мањине, што је 0,31 одсто у укупном броју лица која траже посао преко Филијале Националне службе за запошљавање у овој општини.

Од поменутих 18 лица ромске националне пет је жена а што се тиче квалификационе структуре она је крајње неповољна по реалније изгледе да се број незапослених Рома смањи. Наиме, само један од пријављених има трећи степен стручне спреме, док је осталих 17 без икаквих квалификација.

Да би учинили видљивијим ту категорију незапослених на тржишту рада НСЗ, Филијала Пријепоље је од 2010 године организовала мотивационо активационе обуке за припаднике ромске националности. До сада ову обуку је прошло 45 лица ромске националноси. Циљ обуке је да се мотивишу , стекну самопоуздање у активном тражењу посла, а на обуци су имали и прилике да науче вештине активног тражења посла ( израда CV, обраћање послодавцима и о изворима информација о слободним радним местима) и да се упознају са свим мерама активне политике запошљавања које нуди НСЗ.

У оквиру редовних активности реализације мера активне политике запошљавања, Национална служба запошљавања је у оквиру јавних позива за самозапошљавање и субвенционисање отварања нових радних места, лица ромске националности су била у приоритету приликом запошљавања. Међутим није било заинтересованих лица ромске националности нити послодаваца за конкурисање по јавним позивима.

У оквиру пројекта о миграцијама и запошљавању социјално угрожених група у југозаподној Србији „ПРОГРЕС“ , 2010 године су у Пријепољу за два лица ромске националности одобрена средства за самозапошљавање. Обавеза лица је била да отворе самосталну радњу и да редовно уплаћују порезе и доприносе најмање 6 месеци, кажу за „Полимље“ у Филијали Националне службе за запошљавање у Пријепољу.

1.Бахто Бајрамовић, један од три запослена Рома у ЈКП “ Лим“
Бахто Бајрамовић, један од три запослена Рома у ЈКП “ Лим“

– По природи посла Јавно комунално предузеће „Лим“ перманентно запошљава и лица ромске националности, каже за „Полимље“ руководилац Радне јединице Градска чистоћа у Јавном комуналном предузећу „Лим“ Џевад Бегановић. Тренутно на пословима одржавања градске чистоће раде три радника ромске националности. Раде послове као и осталих двадесетак директних извршилаца. Имамо сасвим коректне односе и послове обављају за сада на задоволјавајући начин, каже Бегановић.

На наше питање да ли су тиме искоришћени сви капацитети у запошљавању Рома. У Филијали националне службе за запошљавање истичу да свакако нису искоришћене све могућности запошљавања, посебно кроз реализацију програма активне политике које за припаднике ромске националности спроводи НСЗ. Незадовољавајућем стању свакако доприноси евидентна незаинтресованост лица. Циљ нам је да лица ромске националности још више стимулишемо и информишемо о мерама активне политике запошљавања у којима би они и послодавци користили одређене субвенције приликом њиховог самозапошљавања и запошљавања.

Исто тако приликом контактирања и обилазака послодаваца увек их наглашено обавештавамо о могућностима запошљавања лица ромске националности и могућностима добијања субвенционисаних финансијских средстава уколико би запослили лица ромске националности.

Оно што још можемо да урадимо је да активним деловањем и са осталим релевантним субјектима појачамо активности у смислу информисања и мотивацији лица ромске националности, кажу у Филијали НСЗ у Пријепољу.

M.M.M.