Е-редакција 037

Која је дефиниција новинарства и да ли се оно може дефинисати у једној или неколико реченица, питања су којима је отворена дводневна радионица новинарства у Центру за стручно усавршавање. Радионицу, чији је циљ оснивање прве омладинске волонтерске онлине редакције, организовала је неформална група Идејнет клуб.

 

Предавач, Милош Најдановић, дипломирани новинар и уредник портала Balkanrock.com, током првог дана радионице упознао је полазнике са основама новинарства. Учесницима је овом приликом указано на важност адекватног формирања наслова, шта он не би требало да садржи и којих се правила треба придржавати приликом одабира наслова. О самој организацији Најдановић наводи:

„Организација је била одлична, простор у коме је организован семинар садржао је све што ми је као предавачу требало – добар рачунар, пројектор, интерактивну таблу, флип чарт…тиме сам стварно импресиониран, а да не причам о рачунарској учионици која нам је била уступљења другог дана“.

 

Сам старт радионице био је резервисан и за разговор о етици и деонтологији медија. Осим тога, Најдановић је, младим будућим новинарима, указао и на одговорности које носи овај позив, као и колико је важно објективно, потпуно и благовремено извештавање о догађајима од интереса за јавност. Полазницима су представљени и основни новинарски жанрови – вести, извештаји, репортаже, интервјуи, колумне, чланци. На крају дана учесницима је предложено да за наредни дан припреме питања за симулацију интервјуа који би урадили са поједницима из Крушевца који по њиховом мишљењу завређују пажњу.

 

Учесници су помно пратили предавања, колико сам приметио хватали су белешке, а и често су учествовали у дискусијама. Драго ми је што су били заинтересовани и што смо могли да разрешимо недоумице које су имали, мислим да са тим ставом имају велике шансе да направе једну добру омладинску редакцију – за ГРАД додаје Најдановић.

 

О којим стварима треба водити рачуна приликом припреме за интервју, како конципирати питања, водити интервју и, у крајњем случају, како поступати са некомуникативним саговорницима, питања су на која је одговорено током другог дана радионице кроз практичан рад. Осим тога, причало се о навикама корисника, појму мултимедија, који алати и вештине могу бити корисни у њеб новинарству, при чему су полазници упозати и са самим радом у њорд пресс окружењу и припремом вести за онлине објаву.

 

– Од самог старта оснивање омладинске Ередакције 037 ми је звучало као страва идеја. Млади ионако највише времена проводе на интернету, па хајде да им понудимо квалитетан садржај близак њима. Медији их бомбардују свакаквим текстовима, да не кажем трују и затупљују свакаквим садржајима, а младима треба на близак, “не попујући“ начин приближити теме које их се директно тичу и које ће их подстаћи на здраво понашање, здрав живот и промовисати праве вредности. А најбољи начин за то је да о тим темама пишу њихови пријатељи, другови из школске клупе, суграђани који су им вршњаци- рекао је Најдановић.

 

– ИдејНет тим се сјајно потрудио да предавач и концепт радионице буду што ближи циљној групи- будућим, младим новинарима. Сумирање новинарског позива, што кроз теорију, што кроз праксу, прошло је поприлично добро. Верујем да млади у сваком граду имају велике и важне речи којима се треба пружити прилика да буду написане, објављене на интернету и стога доступне сваком – поделила је своје утиске са нама, једна од учесница, Јелена Степановић.

 

О томе како је радионица изгледала у очима учесника, те и да ли су у оквиру два дана успели да науче нешто ново, поразговарали смо и са младим блогером из Крушевца Николом Живадиновићем (Ћупас):

Посебно бих похвалио предавача. Професионалац са другарским приступом. Мислим да је то најбоља могућа комбинација, из које се постиже само позитиван резултат. Као неко ко већ блогује и пише извесно време по српском интернету, и поред свега тога, научио сам нешто ново. Верујем да и остали деле моје мишљење. То ће нам свакако користити у даљем бављењу писањем“.

 

Како је Никола у разговору са нама истакао – код нас постоји велики број младих људи који не само да воле да пишу, већ и поред тога, имају и шта да кажу!

 

Јако је тешко у почетку пробити се индивидуално на интернет сцену. У том случају, редакција је од велике помоћи зато што их окупља на једном месту. Зато је у самом старту Ередакција веома позитиван пројекат. Уз помоћ редакције, њихово писање ће лакше и брже доћи до шире публике. Наравно, значај стручне помоћи и усавршавања није потребно додатно објашњавати.

 

Пројекат су, у оквиру програма „Здраво интренет“ подржали Фондација Ана и Владе Дивац и Фондација за отворено друштво и Канцеларија за младе Града Крушевца.