„Daj(e) se na znanje“ – medijska mreža za bolje obrazovanje Roma

Projekat „ „Daj(e) se na znanje“ – medijska mreža za bolje obrazovanje Roma,  usmeren je na povezivanje romskih i klasičnih lokalnih medija kako bi se slabosti jednih i drugih prevazišle u cilju unapređenja informisanja lokalne zajednice. U projekat je uključeno šest redakcija – četri medija, i dve romske redakcije koje funkcionišu u okviru udruženja, ali nisu formalno registrovane.

Romski mediji radeći na pričama vezanim za obrazovanje zajedno sa lokalnim medijima imaju priliku da unaprede svoje profesionalne kapacitete i novinarske veštine, dok su lokalni mediji na neposredan način senzibilisani za izveštavanje o problemima romske zajednice.

Kao tema projekta odabrano je obrazovanje Roma, jer je ono jedna od ključnih preduslova za napredak ove zajednice. Statistika kaže da 64 odsto romske dece završava osnovno obrazovanje. Srednje škole pohađa tek svaki peti mladi Rom, dok ih je na studijama dvedesetostruko manje nego kolega i koleginicama. Romski koordinator imaće zadatak da pomogne medijima u povezivanju sa OCD koje se bave problematikom obrazovanja Roma, uputi ih u inkluzivne prakse u obrazovanju, sa posebnim akcentom na socijalnu inkluziju kroz obrazovanje.

Mediji učesnici u projektu odabarni su po srodnosti tehnologije produkcije – dva internet radija Humanitarni radio i Romski medijski servis, dva medija koja se bave produkciom audio vizuelnih sadržaja – KA-TV i Roma world, te dva medija koja se bave distibucijom pisanih sadržaja Nove knjaževačke novine i romske.net. Svaki od „parova“ imaće obavezu da uradi po 5 priča vezanih za obrazovanje Roma. Uz pomoć koordinarora iz romske OCD, koji prati realizaciju projekta, imaju priliku i da se povežu sa romskim OCD na lokalu.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
MLADI

PU Lokal pres u partnerstvu sa MDI, KOMS i Novim magazinom sprovodi projekat pod nazovom MLADI, Cilj projekta je podška građanskom aktivizmu mladih jačanjem njihovog medijskog prisustva. Ideja projakta je da osposobi mlade ljude znanjem i alatima potrebnim za zastupanje njihovih interesa u medijskoj sferi, senzibilizacija i motivisanje medija da integrišu mlade I teme od […]

DETALJI O PROJEKTU
Abeceda u zagovaranju za medije i mlade

PU Lokal pres u periodu od 14. aprila 2019. do 31. oktobra 2019. godine sprovodi projekat pod nazovom “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade”. Opšti cilj projekta “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade” je jačanje demokratskog društva u Srbiji , utemeljenog na kulturi učešća građana u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi. Specifični […]

DETALJI O PROJEKTU