FESTIVAL – “BEZ PREVODA”

Drugog dana Jugoslovenskog pozorišnog festivala Narodno pozorište iz Sarajeva izvelo je  predstavu Gorana Stefanovskog “Divlje meso” u režiji Dina Mustafića.O tekstu koji je napisan 80-ih godina minulog veka  reditelj Mustafić beleži:- Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u “naš dom” sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo. Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv “viška istorije” koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao “dlaka u grlu”, kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta.”Foto 2-1024x745

Reditelj je okupio generaciju glumaca koja zajedno nije igrala 25 godina poput Zijaha Sokolovića i Josipa Pejakovića i omogućila da mladi akteri steknu iskustvo igranja sa tim velikim glumcima.

-Mi smo bogatiji za jedno ogromno iskustvo ratova na ovim prostorima, nepotrebnim, krvavim i ova predstava je naslonjena na taj temelj. Već smo izigrali dosta predstava u regionu i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mi danas živimo život  te predstave”- kaže Josip Pejaković.

Gledaoci su predstavu  beogradskog JDP “Razbijeni krčag” ocenili sa 4,53, dok su Sarajlije  dobile nešto nižu ocenu 4,03, u čemu je presudnu ulogu verovatno imala teža tema.

Do subote kada se Festival završava dodelom nagrada  Užičani će moći da vide ostvarenja: “Životinjska farma”, Kazališta iz Rijeke, “Kazimir i Karolina”, Ateljea 212 iz Beograda, “Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice,”Svrati, reče čovek ili san o zavičaju”, Narodnog pozorišta iz Užica i “Radni naslov Antigona”, Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba.

Inače,  ovogodisnji Festival u Užicu Ministarstvo kulture podržalo je sa 3,5 miliona, dok je Grad Užice obezbedio 3,4 miliona dinara. Radi se o većim iznosima od prošlogodišnjih, kada je Ministarstvo obezbedilo tri, a lokalna samouprava 3,1 milion dinara.

N.TOŠIĆ

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
MLADI

PU Lokal pres u partnerstvu sa MDI, KOMS i Novim magazinom sprovodi projekat pod nazovom MLADI, Cilj projekta je podška građanskom aktivizmu mladih jačanjem njihovog medijskog prisustva. Ideja projakta je da osposobi mlade ljude znanjem i alatima potrebnim za zastupanje njihovih interesa u medijskoj sferi, senzibilizacija i motivisanje medija da integrišu mlade I teme od […]

DETALJI O PROJEKTU
Abeceda u zagovaranju za medije i mlade

PU Lokal pres u periodu od 14. aprila 2019. do 31. oktobra 2019. godine sprovodi projekat pod nazovom “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade”. Opšti cilj projekta “Abeceda u zagovaranju za medije i mlade” je jačanje demokratskog društva u Srbiji , utemeljenog na kulturi učešća građana u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi. Specifični […]

DETALJI O PROJEKTU