Parama gradjana finansiraju se partijska glasila

Poziciju nezavisnih lokalnih medija u Srbiji danas karakteriše, pre svega, veoma teška ekonomska situacija nastala kao posledica kontrolisanog haosa u ovoj oblasti. Ova vlast, kao i prethodne, ništa ne čini ne bi li se stvorili jasni zakonski okviri koji bi omogućili lokalnim medijima da pod ravnopravnim uslovima ostvaruju svoju društvenu misiju.

Četiri godine nakon demokratskih promena u ovoj oblasti se neguje zatečeno stanje sa jasnim ciljem da političke nomenklature u lokalnim sredinama i dalje kontrolišu najveći broj pisanih i elektronskih medija. Ishodište jednog takvog odnosa prema nezavisnim lokalnim medijima biće situacija u kojoj će ubrzo postojati samo mediji koji se finansiraju iz budžeta i čija će uredjivačka politika biti direktno odredjena rasporedom političkih snaga. Kakve su posledice takvog stanja može se videti širom Srbije, nakon lokalnih izbora, kada novoizabrane vlasti masovno menjaju čelne ljude lokalnih medija sa jasnom namerom da utiču na uredjivačku politiku. Na taj način u Srbiji se nastavlja praksa po kojoj se parama građana finansiraju praktično partijska glasila.

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija “Local press” zato zahteva od republičke vlade da što pre donese jasna uputstva i rokove o privatizaciji medija čiji je osnivač lokalna samouprava. Upozoravamo da nejasnoće u procesu privatizacije mogu imati za posledicu masovno gašenje lokalnih pisanih medija.

Pridružujemo se inicijativi Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija i Asocijacije privatnih medija da se rokovi za plaćanje obaveza po osnovu PDV i rokovi za povraćaj sredstava po osnovu PDV izjednače kao i da se jasno precizira u dopuni člana 8 Pravilnika o utvrdjivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje po posebnoj stopi PDV visina oporezivanja za nedeljnike, dvonedeljnike i mesečnike koji poseduju standardni broj za serijske publikacije ISSN.

Na 11. Konferenciji PU “Lokal pres” izabrani su članovi Upravnog odbora u naredne dve godine. Upravni odbor PU “Lokal pres” čine: Vukašin Obradović, direktor novina “Vranjske”, Željko Bodrožić, glavni urednik lokalnih novina “Kikindske”, Milan Petrović, direktor “Smederevske sedmice”, Vladan Filipčev glavni urednik novina “Bečejski mozaik” i Mileva Mališić, direktor JIP “Polimlje”.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

Mladi mediji 2020

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom tokom 2020. godine realizuje novi trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati Letnnju novinsrku školu za nove polaznike, zatim još jednu radionicu za najuspešnije polaznike iz prethodnih godina, Zbog pandemije COVID 19 ove radionice će biti organizovane online. U okviru projekta biće odabrana […]

DETALJI O PROJEKTU
Javno zagovaranje “ZA sadržaje za mlade”

Kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture i informisanja medijima dodeljuju značajna sredstva za kreiranje sadržaja. Međutim, deca i mladi su vrlo retko u fokusu tih medijskih sadržaja. PU Lokal pres je tokom 2019. godine analizirao medijske konkurse 40 gradova i opština na teritoriji Srbije. […]

DETALJI O PROJEKTU
Local Press Laboratorija

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije. U pitanju program podrške lokalnim medijima u okviru koga 4 medija, članice Lokal presa, na različite načine pokušavaju da se povežu sa svojom publikom. Mediji koji učestvuju u ovom projektu su Grad […]

DETALJI O PROJEKTU