Koalicija: Nezakonito sproveden konkurs u Mladenovcu

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog uočenih nepravilosti u procesu raspodele sredstava i traži od Veća gradske opštine Mladenovac da poništi rešenje o Raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mladenovac do kraja 2018. godine.

Iz pomenutog rešenja uočava se tehnički propust opštinske službe koja je proveravala dokumentaciju. Naime, opštinska služba  je selektivno putem telefona obavestila pet medija o uočenim nedostacima dok od preostalih sedam to nije zahtevala, iako je prema Zakonu o javnom informisanju i medijima i  Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja to bila dužna da učini.

Na sednici održanoj 22.5.2018. godine članovi Komisije za ocenjivanje projekata konstatovali su da se nepotpune prijave sedam podnosilaca neće uzeti u razmatranje zbog nepotpune dokumentacije. U pitanju su prijave Eva doo iz Mladenovca, Media advertising doo iz Beograda, Novosti dana RS doo iz Niša, Stefan Novaković PR Agencija za produkciju RTZ Beograd, Ivana Savić PR Studio za audio video proizvodnju MIS produkcija Beograd, BK TV NJUZ ON LAJN doo iz Beograda i Sindikata novinara Srbije.

Podsećamo lokalne vlasti da se u skladu sa članom 11. Pravilnika “učesnik konkursa koji je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava se da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku”. Projekat se ne razmatra samo u slučaju da učesnik konkursa “u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju”.

Najčešći  nedostatak koji je naveden kao obrazloženju je to što određena dokumenta /tražene izjave od dodeljenoj državnoj pomoći, nepostojanje izrečenih mera od samoregulatornih tela i slično/ nisu overena kod javnog beležnika. Napominjemo da overu takvih dokumenata ne traži na svojim konkursima Ministarstvo kulture i informisanja i da takav zahtev ne stoji ni u tekstu konkursa Mladenovca, te je pozivanje na taj razlog neosnovan.

Takođe, apelujemo da se u komisije za ocenjivanje projekata imenuju medijski stručnjaci  koji opravdavaju to zvanje, poznaju Zakon o javnom informisanju i medijima, dužnosti i prava članova , Zakon i Pravilnik dosledno primenjuju, da se stručno i profesionalno ponašaju u komisijima.

Pozivamo upravu opštine Mladenovac da ubuduće budu transparentniji u procesu realizacije projektnog finansiranja i da svoje odluke o imenovanju komisija, potom i rešenja o dodeli sredstava  objave na svom sajtu.

Koalicija smatra  da je ovo još jedan primer zloupotrebe primene Zakona o javnom informisanju i medijima i stoga podseća nadležne u lokalnoj upravi Mladenovca na obaveznost poštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta i odgovornost prema građanima Mladenovca kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstava budžeta, te zbog toga traži da se rešenje o raspodeli sredstava poništi.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

 

Kragujevac-Beograd-Novi Sad

14.06.2018.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

Mladi mediji 2020

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom tokom 2020. godine realizuje novi trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati Letnnju novinsrku školu za nove polaznike, zatim još jednu radionicu za najuspešnije polaznike iz prethodnih godina, Zbog pandemije COVID 19 ove radionice će biti organizovane online. U okviru projekta biće odabrana […]

DETALJI O PROJEKTU
Javno zagovaranje “ZA sadržaje za mlade”

Kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture i informisanja medijima dodeljuju značajna sredstva za kreiranje sadržaja. Međutim, deca i mladi su vrlo retko u fokusu tih medijskih sadržaja. PU Lokal pres je tokom 2019. godine analizirao medijske konkurse 40 gradova i opština na teritoriji Srbije. […]

DETALJI O PROJEKTU
Local Press Laboratorija

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije. U pitanju program podrške lokalnim medijima u okviru koga 4 medija, članice Lokal presa, na različite načine pokušavaju da se povežu sa svojom publikom. Mediji koji učestvuju u ovom projektu su Grad […]

DETALJI O PROJEKTU