Kako da izgledate dobro ako se uključujete Skajpom u program

Zbog zabrane kretanja i putovanja, ovih dana gledamo mnoštvo intervjua pa i celih televizijskih emisija u koje se učesnici uključuju od kuće, Skajpom, Fejstajmom ili nekom sličnom aplikacijom. Koje su najčešće greške koje pravimo, odnosno kako da svoje učešće u razgovoru učinimo najkorisnijim?

Stavite kameru i uređaj u dobar i stabilan položaj

Kamera treba da vam bude u visini očiju. Ako nemate stativ, podmetnite knjige do potrebne visine. Ako koristite telefon, okrenite ga da odgovara televizijskom ekranu, nikako ga ne uspravljajte. Neka bude stabilno namešten, ne sme da se ljulja ili prevrne usred vašeg govora.

Vodite računa o onome što se vidi iza vas

Izaberite pozadinu koju možete da kontrolišete, bez previše detalja i bilo čega što skreće pažnju. Niko ne sme da hoda iza vas, izbegavajte ogledalo u kadru ili vrata na koja neko može iznenada da uđe.

Odeća ne treba da bude šarena ili karirana, najbolja je jednobojna i u kontrastu sa pozadinom.

Opomenite ukućane da ne dižu buku i da vam ne smetaju ili se zaključajte.

Kadar neka bude kao slika za ličnu kartu

Oči treba da vam budu u gornjoj polovini ekrana, otprilike na dve trećine od donje ivice. Između vrha glave i gornje ivice ekrana ne treba da bude slobodnog prostora.

Priključite mikrofon i prinesite ga ustima

Mikrofon sa slušalicom (hendsfri) odlično je rešenje jer je blizu usta. Mikrofon na kompjuteru ili telefonu snima ceo prostor, te vaš glas odjekuje ili sakuplja previše neželjenih šumova.

Ako treba, prinesite mikrofon ustima da se bolje čujete. Pobrinite se da niko ne viče u okolini, isključite notifikacije i sve druge zvukove koji bi mogli da vas ometaju.

Gledajte pravo u objektiv

Gledajte u oko kamere, sagovornik je u kameri, a sagovornika gledate u oči. Ne lutajte pogledom po prostoru, delovaćete dekoncentrisano i nezainteresovano. Možete da gledate u ekran kompjutera ili telefona, ali je mnogo bolje da gledate pravo u kameru.

Mirujte u kadru

Koliko god da ste nervozni, pokušajte da se ne pomerate i gestikulirate. Uhvatite jednom šakom kažiprst druge ako ne znate šta ćete sa rukama. Internet može iznenada da se uspori, a ako se pomerate, slika će biti mutna.

Izvor: Zoran Stanojević, novinar RTS-a

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

Mladi mediji 2020

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom tokom 2020. godine realizuje novi trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati Letnnju novinsrku školu za nove polaznike, zatim još jednu radionicu za najuspešnije polaznike iz prethodnih godina, Zbog pandemije COVID 19 ove radionice će biti organizovane online. U okviru projekta biće odabrana […]

DETALJI O PROJEKTU
Javno zagovaranje “ZA sadržaje za mlade”

Kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture i informisanja medijima dodeljuju značajna sredstva za kreiranje sadržaja. Međutim, deca i mladi su vrlo retko u fokusu tih medijskih sadržaja. PU Lokal pres je tokom 2019. godine analizirao medijske konkurse 40 gradova i opština na teritoriji Srbije. […]

DETALJI O PROJEKTU
Local Press Laboratorija

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije. U pitanju program podrške lokalnim medijima u okviru koga 4 medija, članice Lokal presa, na različite načine pokušavaju da se povežu sa svojom publikom. Mediji koji učestvuju u ovom projektu su Grad […]

DETALJI O PROJEKTU