Erazmus+: Prilika za mlade

Mladi koji su izvesno vreme proveli studirajući, volontirajući  ili radeći u inostranstvu u okviru stručne prakse lakše dolaze do posla, imaju razvijenije veštine komunikacije, rada u timu i sposobnost lakšeg rešavanja zadataka i snalaženja u nepoznatm situacijama, pokazuju istraživanja.

Jedan od programa koji mladima u Srbiji omogućava da izvesno vreme provedu u nekoj od država Evropske unije ili na Islandu, u Norveškoj, Lihtenštajnu, Makedoniji ili Turskoj je Erazmus+. U pitanju je aktuelni program Evropske unije namenjen povezivanju i saradnji u oblasti obrazovanja, mladih i sporta na osnovu finansiranih projekata u periodu od 2014. do 2020. godine.IMG_0394 manja

Jedna od ključnih komponenti ovog programa, čiji je cilj modernizacija obrazovanja, obuka I omladinskog rada širom Evrope, je podsticanje mobilnosti mladih ljudi.

Mladi iz Srbije starosti od 13 do 30 godina mogu da učestvuju u omladinskim razmenama, koje omogućavaju mladima da provedu između šest dana i tri sedmice u zajedničkom životu sa vršnjacima iz drugih zemalja, baveći se zajedničkim temama kroz mešovite radionice, iskustvene vežbe, debate, simulacije, aktivnosti na otvorenom prostoru, kao i kroz druge slične aktivnosti. Pozive za učesnike na omladinskim razmenama raspisuju organizacije koje organizuju razmenu.

Takođe, mladi iz Srbije stari između 17 i 30 godina mogu da učestvuju i u Evropskom volonterskom

IMG_0379 manja
servisu, gde imaju mogućnost da provedu između dve nedelje i dva meseca (kratkoročni EVS) i između dva meseca i 12 meseci (dugoročni EVS) volontirajući u nekoj od programskih država u Evropi, na projektu koji je relevantan za lokalnu zajednicu i za mlade.

Mladim EVS volonterima su pokriveni troškovi puta, smeštaja, ishrane, džeparca, zdravstvenog osiguranja, kao i drugi troškovi boravka u inostranstvu..

Na posletku, postoji I poseban program namenjen neformalnim grupama mladih uključenih u omladinske aktinosti.

Priliku koju Erazmus+ pruža tokom 2015. godine iskoristilo je nekoliko stotina mladih iz Srbije. U isto vreme na u Srbiju došlo je preko 500 mladih, kao i nastavnog i administrativnog osoblja iz inostranstva.

Ukupna sredstva namenjena programu Erazmus+, za ceo period, iznose 14,7 milijardi evra, dok je izdvajanje za omladinsku komponentu programa 10 odsto od ukupnog budžeta odnosno 1,47 milijardi evra.

Više informacija o programu namenjenom mladima može se pronaći na: http://erasmusplus.rs/mladi-13-30-godina/

Erazmus u školama

Učenici Prve kragujevačke gimnazije imali su priliku u sredu, 26. aprila, da se detaljno informišu o IMG_0400 manjamogućnostima za mobilnost mladih, ali I da iz prve ruke, od studenta učesnika, kako iz Srbije, tako I iz Inostranstva čuju njihova iskustva.

Radionicu za 40 gimnazijalaca organizovao je EU info kutak iz Niša u saradnji sa Erazmus studenstkom mrežom. Ono što je kragujevačkim đacima svakako bilo najzanimljivije je bila su iskustva dvedesetšestogodišnjeg Pabla Rivtorta, mladog Španca, koji od septembra boravi u Nišu, upravo zahvaljujući Erazmus+ programu.

Radionica za gimnazijalce organizovana je u okviru programa “Erazmus u školama”. Ideja ovog programa je da đacima predstavi program mobilnosti, ali I, kroz prezentacije stranih studenta koji su u Srbiji, činjenice I zanimljivosti o zemljama iz kojih dolaze, kulturi I običajima.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” 2018.

U 2018. godini nastavlja se višegodišnji projekat Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” čiji je cilj da doprinese višem stepenu profesionalizma članica PU „Lokal pres” i putem primene novinarskog kodeksa doprinese boljem i kvalitetnijem informisanju građana u lokalnim zajednicama. Projekat je finansijski podržan od strane Civil Rights Defenders Tokom projekta  planirane su aktivnosti: Zastupanja članica […]

DETALJI O PROJEKTU
Mladi mediji 2018.

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom i tokom 2018. godine realizuje trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati radionicu za multiplikatore tokom maja meseca u Kragujevcu, zatim još jednu Letnju novinarsku školu za srednjoškolce u junu u Kraljevu, kao i napredni trening iz novinarstva za najbolje polaznike prošlogodišnje i […]

DETALJI O PROJEKTU
„Osnaživanje kapaciteta i jačanje uticaja lokalnih medija u Srbiji “

Projekat  „ Osnaživanje kapaciteta i jačanje uticaja lokalnih medija u Srbiji  “  čine tri celine: Obezbeđivanje pravne pomoći za članice Lokal presa- Pravni tim će takođe, održati jednodnevni trening u okviru trodnevne radionice na temu važnosti primene autorskih prava i mogućih sankcija za njihovo narušavanje. U okviru ove aktivnosti advokati će pružati pravne savete svim […]

DETALJI O PROJEKTU